Volledig scherm
PREMIUM
Prijswinnaar: pasta met courgette en geitenkaas. © Guido Derksen

Waar eet je op topniveau? In Slovenië. ‘Hier gebéurt iets aan tafel’

Bij Slovenië denk je waarschijnlijk eerder aan knoedels, soep met onduidelijke ingrediënten en vet vlees dan aan culinaire hoogstandjes. Ten onrechte.

,,Prachtig natuurlijk, ik was zeer vereerd’’, zegt kok Jure Tomič. ,,In de finale liet ik achttien chefs achter me. Veel Italianen uiteraard, maar ook chefs uit Spanje en Japan.’’

Tomič is chef en eigenaar van restaurant Debeluh (‘Dikke man’) in Brežice, een kleine stad in zuidoost-Slovenië op een steenworp afstand van de grens met Kroatië. In 2016 werd hij in het Italiaanse Parma wereldkampioen pastagerechten maken, met zijn pasta bereid met courgette, lokale verse geitenkaas en pompoenpittenoliepoeder.

Naast de pasta komt er nog veel meer bijzonders uit zijn keuken, zoals krško poljska svinja: botermals kalfsvlees met kippenleverpaté en gepofte stukjes varkenshuid van het streekvarken krško poljska svinja. Of sepia (zeekat) met een crème van mais en aardappel en een dessert met ijs van boekweitmeelbrood.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.