Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans?
Koken in de ‘Champions League’, zo noemt sterrenchef Wilco Berends van restaurant De Nederlanden in Vreeland het. Al veertien jaar op rij heeft zijn zaak een Michelinster en daar komt de nodige druk bij kijken. ,,Mindere dagen bestaan niet, al helemaal niet als je in aanmerking wil komen voor een ster. Je kunt niet af en toe een goede dag hebben, het moet áltijd goed zijn. De gast komt ook maar op één langs moment, toch?”.
Ook voor Berends, die vóór restaurant De Nederlanden eveneens in een sterrenzaak werkte, blijft de uitreiking spannend. Zelfs na veertien jaar. ,,Er gaan nog wel eens verhalen rond van zaken die hun ster verliezen en dat totaal niet zagen aankomen. Het blijft altijd een verrassing. Maandag is de uitreiking, daar zijn wij ook bij. De sfeer daar is goed, maar ook áltijd gespannen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVAN WIEG TOT GRAF
Café De Binnenstad was zijn kindje, maar kroegbaas ‘Piep’ (1971-2022) kan ‘m niet verder zien opgroeien
Iedereen kende hem als ‘Piep’ van Café De Binnenstad in Utrecht. Waar kroegbaas Peter van Dijk was, daar werd gelachen en was het gezellig. -
PREMIUMKoken & Eten
Haring is vetter (en duurder dan vorig jaar): Hollandse Nieuwe zorgt weer voor rijen bij de viswinkels
Vanaf woensdag eten we weer onze vertrouwde Hollandse Nieuwe. Lekker vet. De viswinkels verdienen goed aan de Clupea harengus, net als de supermarkten. Hij is wel duurder dan vorig jaar door de gestegen kosten. -
PREMIUM
Eerst gooien met dobbelsteen voordat je hapje neemt: met dit bord wordt eten voor je kind een feest
Straks is het gedaan met het getreuzel van jonge kinderen tijdens de maaltijd, het eten wordt een feest. En dat dankzij Menno Kortbeek die een spel verzon. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Koken & Eten17
Consumentenbond onderzoekt verduurzaming supermarkten: ‘Er is werk aan de winkel’
Supermarkten maken nog maar weinig reclame voor biologische voeding. De Consumentenbond deed onderzoek naar hoe supermarkten consumenten verleiden om duurzamer te gaan eten. ,,Er is werk aan de winkel.” -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUMDE GOUDEN POLLEPEL
Een nieuwe koploper bij De Gouden Pollepel: Guillotine brengt je het hoofd op hol
Het leven van een AD-recensent gaat niet altijd over rozen. Zucht. Wat te schrijven over een restaurant dat bord na bord en glas na glas weet te verrassen en verwennen? Mag ik het houden op een 8,7 en een extra foto van Ruud? Nee, zegt mijn chef. In de GLORIA dan maar.