Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Koken & EtenEen van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet?
Restaurant en cafés die geen gratis kraanwater serveren: veel mensen vinden dat irritant. In 2014 was het volgens foodplatform Culy al een van de grote ergernissen van horecagasten. Toen stond het in de top 10 van grootste ergernissen, maar in 2022 is het nog steeds een fenomeen dat veel mensen stoort.
Tv-kok Alain Caron heeft vier succesvolle restaurants in Amsterdam. Hij ziet kraanwater als een eerste levensbehoefte en vindt dan ook dat het in de meeste gevallen gratis moet zijn. „Op kraanwater mag geen winst gemaakt worden. Voor lucht betaal je toch ook niet?” vindt hij. Een recensent van HetParool meldde onlangs in een recensie het ‘stom te vinden’ dat zij de karaf kraanwater op de rekening terugvond.
Kraanwater moet plastic terugdringen
Toch zijn het de horecaondernemers die bepalen wat op tafel komt en hoeveel zij daarvoor vragen. Daar zijn in Nederland namelijk geen regels of wetten voor, zo meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit desgevraagd. In Spanje is dat deze maand bijvoorbeeld veranderd. Daar is een wet aangenomen die het serveren van kraanwater in de horeca verplicht. Het gratis geven van een glas water is een manier om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen, is de opvatting.
In Nederland zouden we ook meer kraanwater moeten drinken, vindt KRNWTR+. Deze sociale onderneming zet zich al meer dan tien jaar in voor het verminderen van single-use waterflesjes (zowel van plastic als van glas). Horeca-adviseur Lars de Boer is aangesloten bij de stichting. Hij vindt dat kraanwater in restaurants de standaard moet worden. „Het Nederlandse leidingwater is van uitstekende kwaliteit. Waarom zouden we bronwater van ver halen?”
De Boer ziet in de afgelopen tien jaar wel een verbetering: „Geen kraanwater serveren is nu eerder uitzondering dan regel, eerst was dit andersom.” Mocht je toch kraanwater willen en dit niet geserveerd krijgen, dan helpt het volgens etiquette-expert Jan Jaap van Weering om dit met humor en fatsoen aan te pakken. „Het is een kwestie van correct met elkaar omgaan. Als je iets vraagt met een lach kan dat wonderen doen en het kost je niks.”
Uit een onderzoek van Gfk (een van oorsprong Duits marktonderzoeksinstituut en een van de vier grootste marktonderzoeksorganisaties in de wereld, red.) uit 2018 onder ruim 47.000 Nederlanders blijkt dat 94 procent van de mensen vindt dat kraanwater gratis moet zijn als zij ook andere consumpties bestellen. Als het geld naar een goed doel zou gaan, is het weer een ander verhaal: dan is 60 procent bereid om te betalen voor kraanwater.
Een woordvoerder van de Consumentenbond noemt het serveren van gratis kraanwater ‘klantvriendelijk’, maar de keuzevrijheid voor beide partijen is belangrijk. „Het staat een restaurant vrij om te serveren wat ze willen. Daarnaast staat het de gast ook vrij om te beslissen wat te drinken en dus weg te gaan als het water niet naar wens is.”
Bij ieder glas water dat wij serveren komen er voor ons kosten bij, zoals voor het wegbrengen en spoelen
Jan Meurs, eigenaar Ome Jan
Ook kraanwater serveren kost geld
Restaurants die in eerste instantie bronwater aanbieden en daar geld voor vragen, doen dat vaak om financiële redenen. Restauranteigenaar Caron kan zich erin vinden dat sommige kleine horecazaken wel geld vragen voor water. „Ik zeg: als het kan, geef het dan gratis. Tegelijkertijd wordt alles duurder en ik snap dat dat soms te veel wordt voor ondernemers.”
Jan Meurs, eigenaar van brasserie Ome Jan in Oisterwijk vraagt 0,99 euro voor een glas water. Kraanwater serveert hij, maar wel op verzoek, geeft hij schuchter toe. Want ook het serveren van kraanwater kost geld. „Bij ieder glas water dat wij serveren komen er voor ons kosten bij, zoals voor het wegbrengen en spoelen.”
Daar staat tegenover dat Ome Jan zijn producten voor een lagere prijs aanbiedt dan menig ander restaurant, zegt hij. „Andere horecazaken geven gratis kraanwater maar berekenen die kosten wel door in bijvoorbeeld een duurdere wijn.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Het gaat om de marge en de invloed van de gast. Iedereen die het prima vindt om €6,75 of meer voor een fles van 0,7 liter te betalen moet dat vooral doen. Na de obligate vraag “plat of bruis”. In de VS, waar de verhoudingen anders liggen, wordt meteen een karaf ijswater op tafel gezet. Zonder kosten voor de gast.
Paul Slinger
11 maanden geleden
gewoon betalen voor water is heel normaal,ook voor de onernemer is water niet gratis en als je gratis water drinkt,drink je niet betaald wat anders,en de ondernemer heeft zijn zaak ook niet gatis,er moet geld verdiend worden,en waarom moeilijk doen over een glas water uit de kraan voor pakweg 2 euro,glas moet ook gewassen worden kost ook water
Eden
11 maanden geleden
De prijs, die je betaalt voor 1.000 liter kraanwater bij b.v. Evides is nog geen euro voor 1.000 liter.
Reken zelf maar uit hoeveel dit per glas is.
Ton Kuijper
11 maanden geleden
In een restaurant ga je niet gratis werken dus ook een glas kraanwater kost geld. Bediening, keukenpersoneel, stroom voor afwasmachine (zeker nu), af en toe een gebroken glas, het kost allemaal geld dus waarom moet het gratis zijn?
Ik zou als restaurant eigenaar kraanwater op het menu zetten, per karaf voor een prijs van b.v. 2 of 3 euro. Lijkt me ook goodwill verhogend.
Roan Wolthekker
11 maanden geleden
Uiteraard betalen , je zit op een dure stoel aan een tafel, verwarmd, in mooie omgeving , met personeel, dat kost geld . Heel simpel. Wil je gratis water drinken loop je naar het gratis toilet
114 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrans Hens
Paul Slinger
Eden
Ton Kuijper
Roan Wolthekker