Soms krijg je het water gratis in een restaurant, maar lang niet altijd.
Volledig scherm
Soms krijg je het water gratis in een restaurant, maar lang niet altijd. © Getty Images/iStockphoto

Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is

Koken & EtenEen van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet?

114 reacties

 • Frans Hens

  3 maanden geleden
  Het gaat om de marge en de invloed van de gast. Iedereen die het prima vindt om €6,75 of meer voor een fles van 0,7 liter te betalen moet dat vooral doen. Na de obligate vraag “plat of bruis”. In de VS, waar de verhoudingen anders liggen, wordt meteen een karaf ijswater op tafel gezet. Zonder kosten voor de gast.
 • Paul Slinger

  11 maanden geleden
  gewoon betalen voor water is heel normaal,ook voor de onernemer is water niet gratis en als je gratis water drinkt,drink je niet betaald wat anders,en de ondernemer heeft zijn zaak ook niet gatis,er moet geld verdiend worden,en waarom moeilijk doen over een glas water uit de kraan voor pakweg 2 euro,glas moet ook gewassen worden kost ook water
 • Eden

  11 maanden geleden
  De prijs, die je betaalt voor 1.000 liter kraanwater bij b.v. Evides is nog geen euro voor 1.000 liter. Reken zelf maar uit hoeveel dit per glas is.
 • Ton Kuijper

  11 maanden geleden
  In een restaurant ga je niet gratis werken dus ook een glas kraanwater kost geld. Bediening, keukenpersoneel, stroom voor afwasmachine (zeker nu), af en toe een gebroken glas, het kost allemaal geld dus waarom moet het gratis zijn? Ik zou als restaurant eigenaar kraanwater op het menu zetten, per karaf voor een prijs van b.v. 2 of 3 euro. Lijkt me ook goodwill verhogend.
 • Roan Wolthekker

  11 maanden geleden
  Uiteraard betalen , je zit op een dure stoel aan een tafel, verwarmd, in mooie omgeving , met personeel, dat kost geld . Heel simpel. Wil je gratis water drinken loop je naar het gratis toilet
 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's
  8

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.