Waarom is eten uit een bowl zo populair?
Of het nu soep, een slaatje of een pasta is. Wie hip wil zijn, serveert zijn maaltijd in een rond, diep bord. De food bowls veroverden niet alleen Instagram, maar ook het menu bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. Maar vanwaar komt de opmars van het kommetje?
Van de poké bowl tot de açai-versie of de buddha-variant: eten in een kommetje is immens populair. De gasten van prins Harry en Meghan Markle kregen zelfs een trendy foodbowl voorgeschoteld, die ze staand moesten opsmikkelen.
Al snel nadat het culinaire nieuwtje bekend werd, volgde er een golf van verontwaardiging. ,,Ik vind het eerlijk gezegd niet bepaald briljant'', reageerde etiquette-expert William Hanson op de Britse radiozender Radio 2. Die uitspraak komt niet echt als een verrassing, want twee jaar geleden schreef hij nog dat ‘alleen honden uit kommen eten’. ,,Bowls zijn niet bepaald aristocratisch of royaal, je kan beter alles op een bord scheppen. Maar het is en blijft wel de keuze van het koppel. Het is natuurlijk hun huwelijk'', zei hij toegeeflijk.
Comfortfood
Ook buiten koninklijke kringen zijn food bowls al een tijdje hip en trending. We eten al jaren soep, cornflakes en granola uit ronde, diepe borden, maar sinds 2016 heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar gezonde bowls, vaak gemaakt van laagjes granen, groenten, proteïnen en allerlei dips en tapenades. Als bewijs zijn er de vele kookboeken die draaien rond de bowls. Ook Nigella Lawson is enthousiast op de kar gesprongen. ,,Als ik kon, at ik alles uit een kommetje'', schreef de bekende tv-kokkin in haar boek 'Simply Nigella'.
Wat er in de bowls zit, kan verschillen. De ene keer is het fruit, yoghurt en noten, de andere keer een salade met rijst, avocado en kip of komkommer, sojasaus, tofoe en zeewiersalade. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het is stuk voor stuk ook onvervalst comfortfood. Een schaaltje met veel smaak uitlepelen voelt immers ongedwongen en ontspannen. Dat bevestigt Charles Spence van de universiteit van Oxford. De psycholoog beweert dat iemand zich sneller in z’n nopjes voelt met een warme kom in de handen. Omdat zo’n diep bord ook wel wat weegt, lijkt de portie groter dan dat ie werkelijk is, waardoor je ook minder eet.
Fotogeniek
Volgens The Guardian heeft deze hype zelfs een invloed op verkoopcijfers van decowinkels. Zo zullen mensen sneller enkele kommetjes cadeau geven dan een paar borden. Ook op Instagram en foodblogs overheersen de bowls. Op zich is daar een logische verklaring voor. Het zal voor amateurs veel simpeler zijn om een mooie foto te maken van een kom dan van een bord. ,,Zeker smoothie bowls, die vaak bestrooid worden met fruit, chocoladeschilfers of zaadjes, zijn fotogeniek'', legt foodstylist Katy Greenwood uit. ,,Bij borden moet je met veel meer rekening houden. Beleg ik het bord volledig of laat ik een randje over? Bij een bowl moet je enkel de bovenste laag versieren.''
Verschillende chef-koks delen de mening van Greenwood. Ingrediënten die er niet al te smakelijk of fotogeniek uitzien, kan je perfect verstoppen in zo’n kom. Je kan er ook creatief mee uit de hoek komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stapeltjes eten zijn een hit op Instagram
-
PREMIUM
Serieklager troggelt met zielige brief geld af van tientallen restaurants, KHN waarschuwt leden
Een beetje slijmen en dan ‘het varkenshaasje was wel heel droog’. Of: ‘Er zat een graatje in de zalm'. Bij tientallen horecazaken in de regio Tilburg werd zo door een serieklager naar compensatie gehengeld. En kreeg dat vaak ook. ,,Zo heb ik het nog nooit meegemaakt.”Tilburg -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Ken je avocado: de zes populairste soorten
De hype rond de avocado is al weer een beetje gaan liggen, maar de groene vrucht blijft enorm populair en lijkt een blijvertje te zijn! Maar wist jij dat er honderden avocado-variëteiten bestaan? We zetten de zes populairste soorten even op een rijtje. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze winnaar van de hagelslagtest verwacht je gewoon niet
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Getest: Dit is de beste halfautomatische espressomachine
Wat is de beste pistonkoffiemachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.