Waarom je beter een rode dan een groene appel kunt eten
Koken & etenBehalve qua kleur, structuur en smaak verschillen rode en groene appels ook in voedingswaarde. Wil je de meest gezonde keuze maken? Dan is het slim om voor de rode variant te gaan. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink legt uit waarom.
Appels zijn erg geliefd bij Nederlanders. Elk jaar eten we er met zijn allen 725 miljoen, aldus de schoolfruitsite van de Europese Unie. Volgens het RIVM eten we ook graag bananen, maar appels staan bovenaan de lijst met favoriete en meest gegeten fruitsoorten.
,,Appels zijn één van de meest onderschatte vruchten”, vertelt de gezondheidsjournalist. ,,We denken vaak niet veel bijzonders bij een appel, maar zijn ondertussen lyrisch over allerlei soorten superfoods. Maar een appel doet niet onder voor een superfood als je naar de feiten kijkt. Twee appels per dag hebben bijvoorbeeld al een effect bij het verlagen van je LDL-cholesterol.” LDL-cholesterol is een risicofactor voor slagaderziekte, aldus de cardiologensite Hartwijzer.
Voedingsvezels
Twee appels per dag hebben al een effect bij het verlagen van je LDL-cholesterol
Rode appels blijken daarnaast aanzienlijk meer voedingsvezels te bevatten dan groene, legt Elferink uit. ,,Dit scheelt zo’n 10 tot 18 procent. Wanneer je kijkt naar de pectinevezels, een type voedingsvezel, dan bevatten rode appels daar zelfs tot een derde meer van.” Om al die voedingsvezels binnen te krijgen, moet je je appel overigens niet schillen. ,,De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer je je appel schilt loop je voedingsstoffen mis”, aldus Elferink.
Schillen
Wetenschappers hebben nog niet achterhaald waar de vitaminen zich in de appels bevinden. Wel is er vastgesteld dat het schillen van een appel effect heeft op het aantal vitaminen dat we binnenkrijgen. ,,Na het schillen verdwijnt, naast voedingsvezels, dertien procent van de vitamine C en twintig procent van het magnesium.”
Uit angst voor bestrijdingsmiddelen blijven we toch vaak de appels schillen, denkt Elferink. ,,De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen is in Nederland echter verwaarloosbaar klein. Daarbij gaan bestrijdingsmiddelen deels gewoon door de schil heen. Al zou je een appel of andere vrucht schillen om de bestrijdingsmiddelen te verwijderen, dan zal dat met schillen alleen niet lukken. Als je bestrijdingsmiddelen geen prettig idee vindt, kun je biologisch fruit kopen.”
Dol op appels? In deze aflevering van Gelukkig kunnen we nog... staan de appelrecepten van Janneke Phillipi centraal bij Bas Robben:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVol pesticiden
Robins ontlasting zat vol gif, na twee weken biologisch eten ging het stukken beter
Hoeveel bestrijdingsmiddelen passeren eigenlijk mijn lichaam? En scheelt het wanneer ik alleen biologisch voedsel eet? Dat wilde Robin Braamhaar uit Holten weleens weten. Daarom liet hij zijn ontlasting onderzoeken. En toen schrok hij.Holten -
Voorzichtigheid geboden met appelciderazijn
Appelciderazijn is populair bij Amerikaanse sterren omdat ze daarmee hun lichaam zeggen schoon te maken. Actrice Megan Fox en modellen Cindy Crawford en Heidi Klum zouden de azijn gebruiken voor hun ‘detox’ of vastenkuur. -
PREMIUM
Ramadan zwaar? Met deze praktische tips kom je makkelijker de dag door: ‘Goede planning kan helpen’
Vandaag is de ramadan begonnen. ‘S nachts stonden moslims op voor de maaltijd die geconsumeerd wordt voordat het vasten begint. Vanavond, stipt om 19:06 uur, mogen zij weer aan tafel. Tot die tijd mogen ze niet eten, niet drinken (ook geen water), en geen geslachtsgemeenschap hebben. Hoe beleven moslims deze vastenmaand? Een aantal van hen deelt hun tips!Rotterdam -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten24
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren.
-
PREMIUM47
Bloemkool kost bij supers nog geen drie euro, bij de groenteboer ruim vier euro, zo zit dat
Eén bloemkool voor 4,45 euro. ,,Ik krijg er heel veel vragen over in de winkel", zegt groenteboer Jeroen de Feijter van 't Boertje in Terneuzen. En wat hij verdient aan die peperdure bloemkool? Niets. ,,Ik verkoop ze met verlies, maar ik moet wel, om tegen de super op te kunnen.” -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.