Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom je beter geen calorieën kunt tellen als je wilt afvallen

Calorieën tellen is een van de populaire methodes om af te vallen. Maar het is een helse klus om elke calorie bij te houden, om nog maar te zwijgen over de nauwkeurigheid ervan. Daarom pleiten experts meer en meer om niet naar de kwantiteit maar naar de kwaliteit van je calorieën te kijken.

Quote

Volkoren­pro­duc­ten, zuivel, groenten, fruit en vis vullen niet alleen je mond en maag maar zijn ook nodig voor je spieren

Nichola Ludlam-Raine, diëtiste

Hoeveel calorieën je per dag mag eten verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld mag een volwassene er zo'n 2.000 per dag opnemen, maar ben je wat groter, sport je veel en ben je een man, dan zijn dat er wat meer.
Ben je een tengere vrouw op leeftijd die weinig beweegt, zijn er dat weer een paar honderdtal minder. Hoeveel je er precies mag eten, hangt dus af van verschillende factoren zoals je lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en hoeveel je beweegt. Je hoort het al: écht nauwkeurig is het allemaal niet. Bovendien vereist calorieën tellen een knap staaltje detectivewerk. Want weet je écht dat die lepel mayonaise maar een portie is? Of dat die zelfgemaakte cookies evenveel calorieën bevatten als die uit de winkel? Nee. Dus weten hoeveel calorieën je nu precies in je mond stopt, is op z'n minst gezegd een moeilijke opdracht.

Daarnaast blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het gerenommeerde medische tijdschrift Journal of the American Medical Association dat het aantal calorieën dat je eet weinig te maken heeft met je succes bij het afvallen. Waar je je écht op moet focussen is namelijk de kwaliteit van dagelijkse calorie-inname. De onderzoekers bevelen dan ook aan om vooral te bezuinigen op sterk bewerkte voeding en toegevoegde suikers, en meer groenten en andere natuurlijke voeding op het menu te zetten. ,,Voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen zoals volkorenproducten, zuivel, groenten, fruit en vis vullen niet alleen je mond en maag maar zijn ook nodig voor je spieren, spijsvertering, weefsels en botten'', vertelt diëtiste Nichola Ludlam-Raine. Wat zoveel wil zeggen als: uit een salade met kip en een beetje quinoa zal je lichaam meer halen dan uit een eiwitrijke chocoladereep, bijvoorbeeld. Uit de studie blijkt ook dat als je meer pure voeding eet, je van nature minder eet.

Lege calorieën

,,Ik probeer mensen meer bewust te maken van welke soort calorieën ze eten in plaats van hoeveel'', vertelt Ludlam-Raine. ,,Calorieën tellen zorgt er vaak voor dat je je echte honger- en verzadigingsgevoel negeert, twee signalen die je net wel moet volgen om op een gezonde manier af te vallen.'' En als het gaat om een voldaan gevoel, dan is wat je eet belangrijker dan hoeveel calorieën het bevat. ,,Lege calorieën, ofwel voedingsmiddelen met weinig voedingsstoffen, kunnen lekker zijn, maar je honger gaat er niet van over. Gevolg: je blijft ervan eten.''

Maar wat houdt een gezond dieet dan precies in? Dat bestaat volgens Ludlam-Raine uit vijf voedingsgroepen. ,,Groenten en fruit voor de voedingstoffen, volle granen voor de energie en vezels, eiwitten voor de spiergroei en -herstel, zuivel voor calcium en gezonde vetten voor verschillende vitale lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van je hart en hersenen. En als je dat gezonde patroon voor 80 procent volhoudt, dan kan je je het veroorloven om de overige 20 procent te genieten van voeding die niet zo veel goeds te bieden heeft.''

Vetarm versus koolhydraatarm

Volledig scherm
© Shutterstock

Maar hoe zit het met de hippe dieettrends? Uit een recente studie blijkt dat je evenveel gewicht verliest met een vetarm als een koolhydraatarm dieet. Toch stellen voedingsdeskundigen dat je helemaal geen strikt dieet zonder vetten of koolhydraten hoeft te volgen om af te vallen. ,,Als je bord altijd voornamelijk bestaat uit groenten, aangevuld met goede koolhydraten uit volkorenproducten en wat eiwitten, én je je maaltijd zelf bereidt, mag je verwachten dat je in een jaar tijd ongeveer 13 kilogram afvalt. Daarnaast zal je heel wat centimeters afvallen aan je middel, je vetpercentage verminderen en je bloedsuikerspiegel verbeteren. Het is dus een veel slimmere keuze om te kijken naar wat je in je mond stopt, dan hoeveel calorieën je opneemt'', aldus de diëtiste. 

Calorieën verbranden om daarmee gratis ijs te verdienen, dat is ook een manier: