Volledig scherm
© shutterstock

Waarom je boter altijd op kamertemperatuur moet zijn

In recepten staat vaak 'gebruik boter op kamertemperatuur’. Wacht je hier ook op? Of ben je hiervoor te ongeduldig? Patissier Kelly Koopmans vertelt hoe belangrijk goede boter is voor je baksels. 

Boter op kamertemperatuur blijkt belangrijker te zijn dan je misschien denkt. Als je ingrediënten een verschillende temperatuur hebben kan je beslag namelijk in de schift springen, bijvoorbeeld door het toevoegen van koude boter aan een beslag op kamertemperatuur. 

Quote

,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat de ingrediënten samen de juiste tempera­tuur krijgen en gaan mengen.’’

Kelly Koopmans

,,Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig’’,  zegt Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.’’

Boter op kamertemperatuur kun je opkloppen en dat is goed, want opgeklopte boter kan lucht vasthouden. Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken. 

Smaak 
Qua smaak heeft het gebruik van té koude boter niet perse gevolgen, volgens Koopmans. ,,Boter op kamertemperatuur doet wel veel voor de consistentie van je gerecht.’’ Wel benadrukt Koopmans het gebruik van échte roomboter in plaats van margarine. ,,Dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur, maar die echte roombotersmaak proef je wel terug. Het smaakt voller.’’'

Ongeduldig
Mocht je geen tijd hebben om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is, heeft Koopmans nog een tip. ,,Rasp je boter, of snijd het in kleine stukjes. Dan wordt het sneller warm. Of gebruik gewoon de magnetron. Echte roomboter is het waard.’’

Heb je nu zin in een roomboterbaksel gekregen? In het onderstaande filmpje zie je hoe je zelf boterkoek kunt maken. 

Ingrediënten (voor 10 porties):
- 2 eieren
- 250 g zachte roomboter
- 250 g suiker
- 250 g bloem
- 50 g amandelschaafsel

Benodigdheden:
- Lage vierkante bakvorm

In het onderstaande filmpje vind je ook nog een tip hoe je zo snel mogelijk keiharde boter, zacht kunt maken. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.