Waarom je boter altijd op kamertemperatuur moet zijn
In recepten staat vaak 'gebruik boter op kamertemperatuur’. Wacht je hier ook op? Of ben je hiervoor te ongeduldig? Patissier Kelly Koopmans vertelt hoe belangrijk goede boter is voor je baksels.
Delen per e-mail
Boter op kamertemperatuur blijkt belangrijker te zijn dan je misschien denkt. Als je ingrediënten een verschillende temperatuur hebben kan je beslag namelijk in de schift springen, bijvoorbeeld door het toevoegen van koude boter aan een beslag op kamertemperatuur.
,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat de ingrediënten samen de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.’’
,,Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig’’, zegt Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.’’
Boter op kamertemperatuur kun je opkloppen en dat is goed, want opgeklopte boter kan lucht vasthouden. Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken.
Smaak
Qua smaak heeft het gebruik van té koude boter niet perse gevolgen, volgens Koopmans. ,,Boter op kamertemperatuur doet wel veel voor de consistentie van je gerecht.’’ Wel benadrukt Koopmans het gebruik van échte roomboter in plaats van margarine. ,,Dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur, maar die echte roombotersmaak proef je wel terug. Het smaakt voller.’’'
Ongeduldig
Mocht je geen tijd hebben om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is, heeft Koopmans nog een tip. ,,Rasp je boter, of snijd het in kleine stukjes. Dan wordt het sneller warm. Of gebruik gewoon de magnetron. Echte roomboter is het waard.’’
Heb je nu zin in een roomboterbaksel gekregen? In het onderstaande filmpje zie je hoe je zelf boterkoek kunt maken.
Ingrediënten (voor 10 porties):
- 2 eieren
- 250 g zachte roomboter
- 250 g suiker
- 250 g bloem
- 50 g amandelschaafsel
Benodigdheden:
- Lage vierkante bakvorm
In het onderstaande filmpje vind je ook nog een tip hoe je zo snel mogelijk keiharde boter, zacht kunt maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
PREMIUMVIDEO
Natascha (41) opent deze grote vega-super in Utrecht: ‘Vleesvervangers smaken al lang niet meer naar karton’
Zaterdagmiddag niet lang na 12 uur. Voor de net geopende Vmarkt aan de Zevenwouden in de Utrechtse wijk Lunetten heeft zich al een rij gevormd voor de toegang. Nee, niet met koeien die verkocht gaan worden, maar met veganisten op zoek naar dito producten. -
PREMIUMhalen & brengen
De verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar we zaten mis. Pas wel op voor de grill-lucht
Bij het zien van reclame voor kip en spareribs in een drive thru langs de A13, zijn de culinaire verwachtingen niet hoog gespannen. En daarmee zitten we helemaal mis. Wees wel gewaarschuwd voor de heerlijke geur. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon.
-
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
PREMIUM
Kaasboer voor meer dan een ton opgelicht door 'keurige man’: ‘Ongelofelijk dat ik er in ben gestonken’
De Barendrechtse kaasboer Dick Schumacher dacht dat 2017 een topjaar zou worden. Maar het werd bijna de ondergang van zijn bedrijf. Hij werd het slachtoffer van een oplichter die hem op slinkse wijze 128.000 euro afhandig maakte. ,,Wat ik in 34 jaar voor mijn oude dag had opgebouwd, was ik in één klap kwijt. Ongelofelijk dat ik er in ben gestonken.’’ -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren.