Waarom je boter altijd op kamertemperatuur moet zijn
In recepten staat vaak 'gebruik boter op kamertemperatuur’. Wacht je hier ook op? Of ben je hiervoor te ongeduldig? Patissier Kelly Koopmans vertelt hoe belangrijk goede boter is voor je baksels.
Boter op kamertemperatuur blijkt belangrijker te zijn dan je misschien denkt. Als je ingrediënten een verschillende temperatuur hebben kan je beslag namelijk in de schift springen, bijvoorbeeld door het toevoegen van koude boter aan een beslag op kamertemperatuur.
,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat de ingrediënten samen de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.’’
,,Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig’’, zegt Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.’’
Boter op kamertemperatuur kun je opkloppen en dat is goed, want opgeklopte boter kan lucht vasthouden. Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken.
Smaak
Qua smaak heeft het gebruik van té koude boter niet perse gevolgen, volgens Koopmans. ,,Boter op kamertemperatuur doet wel veel voor de consistentie van je gerecht.’’ Wel benadrukt Koopmans het gebruik van échte roomboter in plaats van margarine. ,,Dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur, maar die echte roombotersmaak proef je wel terug. Het smaakt voller.’’'
Ongeduldig
Mocht je geen tijd hebben om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is, heeft Koopmans nog een tip. ,,Rasp je boter, of snijd het in kleine stukjes. Dan wordt het sneller warm. Of gebruik gewoon de magnetron. Echte roomboter is het waard.’’
Heb je nu zin in een roomboterbaksel gekregen? In het onderstaande filmpje zie je hoe je zelf boterkoek kunt maken.
Ingrediënten (voor 10 porties):
- 2 eieren
- 250 g zachte roomboter
- 250 g suiker
- 250 g bloem
- 50 g amandelschaafsel
Benodigdheden:
- Lage vierkante bakvorm
In het onderstaande filmpje vind je ook nog een tip hoe je zo snel mogelijk keiharde boter, zacht kunt maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sint en Piet stoppen dit jaar geen chocoladeletter van Tony's Chocolonely in de schoen
Sinterklaas zal dit jaar zijn chocoladeletters niet bij Tony's Chocolonely inslaan. Het bekende Nederlandse chocolademerk krijgt de productie van de letters niet rond door problemen bij zijn Belgische fabrikant. ‘Dit is overmacht.’ -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMKoken & Eten
Radioman én cocktailliefhebber Jurgen van den Berg deelt toptips: ‘Cocktail is schilderijtje van vloeistoffen’
Hij is absoluut géén pro in het maken van cocktails, benadrukt hij, maar slechts een ‘hobbyshaker’. Eentje die ijsblokjes gewoon met z’n hand pakt in plaats van met een ijsblokjestang, maar wél eigenaar is van een ‘jigger’ (een maatbekertje) en een cocktailbijbel. Drie cocktailrecepten voor de zomer van radiopresentator Jurgen van den Berg uit Utrecht. -
PREMIUMKoken & Eten
Judith inspireert mensen om vegan voedsel te kiezen: ‘Zou je stukje vlees eten voor één miljoen?’
Judith van Willigen prijst al twee jaar lang veganistische producten aan die in de aanbieding zijn bij supermarkten. Haar platform Bonusvegan heeft inmiddels bijna 23.000 volgers, dagelijks ontvangt Van Willigen berichten dat zij het mensen makkelijker maakt om voor een vegan voedingspatroon te kiezen. ,,Ik droom nog van een samenwerking met supermarkten.” -
Koken & Eten21
Klassiekers: met deze ijsjes groeiden hele generaties op
Tijdens de zomer zijn we allemaal op zoek naar wat verkoeling. Een lekker ijsje gaat er daarom bij velen van ons wel in. Wist je dat sommige ijsjes al tientallen jaren bestaan? Dit zijn de populairste ijsjes op een rij.
-
PREMIUMKoken & Eten
Wijnrevolutie: na de schroefdop en de doos komt Franse rosé nu uit een blikje
Frankrijk stevent af op een nieuwe wijnrevolutie. Na de schroefdop en de bag-in-box, slechten de Fransen een nieuw taboe: wijn in blik. Wijnboeren in Saint-Tropez verkopen hun rosé nu internationaal in een blikje van 25 centiliter. Er is zelfs een kartonnen ‘rosé-sixpack’ te koop, maar dan met niet zes maar vier blikjes. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.