Volledig scherm

Waarom je groente en fruit niet in plastic moet bewaren

In de supermarkten is op de groente- en fruitafdeling plastic onmisbaar, het is goedkoop verpakkingsmateriaal en makkelijk voor de klant. De plastic zakken waarin de groente en het fruit worden verpakt, is echter helemaal niet zo goed voor de kwaliteit van het voedsel. 

Veel mensen denken dat groente en fruit langer goed blijven als ze niet blootgesteld worden aan lucht. Maar dat klopt niet: groente en fruit moeten juist ademen; plastic verhindert dat. Daarbij komt: plastic is een onnatuurlijk materiaal.  

Om dat ademen mogelijk te maken kun je gaatjes prikken in de zak of het product in een zak doen met gaatjes en in de koelkast leggen. Een andere oplossing is om de groente en het fruit te bewaren in een papieren zak. 

Hier een paar tips om verschillende groente en fruit soorten zo lang mogelijk te bewaren:

Appels

Volledig scherm

Bewaar appel in de groente lade in de koelkast zonder verpakking. Zo blijven de appels maximaal twee weken goed. Wil je dat de appels langer goed blijven? Doe de appels in een kartonnen doos en leg deze in de koelkast.

Aardbeien

Volledig scherm

Zorg dat aardbeien zo droog mogelijk blijven. Vocht zorgt namelijk voor slechtere kwaliteit van de aardbeien. Doe de aardbeien in een papieren zak en leg deze in de koelkast. Zo blijven je aardbeien maximaal één week goed. Wil je de aardbeien langer bewaren? Dan kan je ze ook prima in de vriezer bewaren. 

Tomaten

Volledig scherm

Leg tomaten niet in de koelkast. Tomaten blijven het langst goed als je ze gewoon op het aanrecht of een andere open plek bewaart, zo blijft hun aroma het beste bewaard. 

Aardappelen

Volledig scherm

Zorg als je aardappelen koopt dat je de plastic zak meteen verwijdert. Bewaar aardappelen net als knoflook en uien op een koele en donkere plaats. Als je aardappelen in de koelkast bewaart, wordt het zetmeel opgezet in suikers. Door aardappelen in een donkere en koele hoek te bewaren vermijd je de kans op uitlopers. 

Bananen

Volledig scherm

Bananen kunnen heel snel rijp worden. Daarom moet er voorzichtig om worden gegaan met een banaan. Koop daarom alleen bananen zonder beurse plekken. Leg de bananen in een fruitschaal en zorg dat er geen ander fruit bovenop ligt. Zo houd je de bananen het langst goed. 

Courgette

Volledig scherm

Een courgette is een tropische plant en daarom is de groente niet gewend aan koude temperaturen. Courgette kun je daarom het beste buiten de koelkast bewaren. De courgette blijft dan nog maximaal één week goed. Wil je de courgette langer bewaren of heb je een stuk over? Snijd de courgette dan in plakjes en vries deze in. 

Wil je kans maken op het nieuwe boek: 'Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past'? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen