Waarom je het best verschillende tassen mee kunt nemen naar de supermarkt
VideoDe supermarkt is vaak het eerste moment waarop je in aanraking komt met het eten en drinken dat je in huis haalt. Maar waar let je op als je dit zo veilig mogelijk wil doen? Een aantal tips ter verbetering.
,,Koop of pak gekoelde producten pas als laatste in de winkel en berg ze thuis als eerste op”, begint Kathelijn van Elk, impactmanager bij Too Good To Go, een app waar je overgebleven eten kan kopen van bedrijven. ,,Daardoor zijn ze zo kort mogelijk uit de koeling. Kijk ook naar de te gebruiken tot-datum van bederfelijke producten, bijvoorbeeld verse vis of vlees. Ga je dat product pas later gebruiken? Bedenk dan of je het thuis kan invriezen of pas je planning aan.”
,,Bederfelijke producten bewaar je in de koelkast of in de vriezer”, aldus Van Elk. ,,De ideale koelkasttemperatuur is 4 graden. Goed om te weten: bederfelijke producten (met een tgt-datum) hebben op de verpakking staan hoe je ze het beste kunt bewaren.”
,,Als een product opwarmt, kunnen er makkelijk bacteriën in groeien”, weet Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ,,Maar je warmt ook de koelkast en de producten daarin op, laat ze daarom niet te lang buiten de koelkast. Het is ook goed om verschillende tassen mee te nemen: een voor gekoelde en bevroren producten, en een voor producten op kamertemperatuur. Voor gekoelde producten kun je ook een koeltas gebruiken.”
Ik zeg altijd: te gebruiken tot, dat is echt een gebod
Denk er ook aan om de verpakking van een product van tevoren te checken op beschadigingen, tipt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Vooral bij producten uit de koeling is dit erg belangrijk. Als er een scheurtje in de vleesverpakking zit kan er lucht bij komen en kan het vlees sneller bederven. Ook kan er vocht uitlopen en op je andere eten terechtkomen.”
Verschil tussen tgt en tht
Wat is eigenlijk het verschil tussen een tgt- en tht-datum? ,,Tien procent van het verspilde eten in Europa is gerelateerd aan houdbaarheidsdata, dus het is goed om te weten wat het verschil tussen deze twee is”, stelt Van Elk. ,,De te-gebruiken-tot-datum (tgt) geeft de uiterste consumptiedatum aan en staat op producten die snel bederven. Deze producten moet je dus eten (of invriezen) voor of op de datum. Na de tgt-datum is het product niet meer veilig om te eten. De tenminste-houdbaar-tot-datum (tht) gaat over de kwaliteit van het product. De producent garandeert de kwaliteit tot deze datum, maar vaak is het nog lang na de datum lekker.”
De tgt-datum is dus gerelateerd aan veiligheid. Zwietering: ,,Ik zeg altijd: te gebruiken tot, dat is echt een gebod. Te gebruiken tot staat op een groot scala aan producten, bijvoorbeeld yoghurt, kaas en gepasteuriseerde melk. Daar staat wel op dat je het gekoeld, bij minder dan 7 graden (het liefst 4 graden) moet bewaren. Die zet je dus altijd in de koelkast.”
Tht-producten zoals gesteriliseerde melk of conservenblikken moeten pas na opening gekoeld bewaard worden. ,,De houdbaarheid op die tht-datum is zelfs één of twee jaar. Het product blijft microbiologisch en qua veiligheid onbeperkt houdbaar. Langzaamaan kan het wel wat verkleuren en kan de kwaliteit wat achteruitgaan”, zegt Zwietering.
Je hebt ook producten die je koel, droog en donker moet bewaren. ,,Je moet bijna een neerlandicus zijn om dit goed te volgen, want dit is weer anders dan gekoeld bewaren. Deze producten moet je niet in de zon of een warme ruimte zetten, bijvoorbeeld meel of olijfolie. Door de zon kunnen ze sneller bederven, verkleuren en ranzig worden, waardoor het een vieze geur krijgt. Je bewaart ze het beste in een keukenkastje of de kelder.”
Veilig eten kopen, zo doe je dat:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo kook je rijst precies goed: een stappenplan
Rijst, de gemiddelde Nederlanders weet er maar weinig vanaf. Want welke soort gebruik je voor welk gerecht, hoeveel water doe je erbij en was je je rijst voor het koken of niet? Chefs Jurino Ignacio en Paulami Joshi weten alles van rijstgerechten en leggen het kookproces stap voor stap uit. -
Getest: Dit is de beste blender
Wat is de beste blender? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Koken & Eten
Waarom voelt de schil van een appel na een paar dagen zo vettig aan?
De ene appel voelt vettiger aan dan de andere. En na een paar dagen in de fruitmand voelt de schil vaak nóg vettiger aan. Hoe kan dat en zegt die vettigheid iets over hoe lekker of gezond een appel is? -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
PREMIUM
Het eerste biertje was ‘niet te drinken’, nu verkoopt Ricky 4000 liter per maand: ‘Wil de wereld over’
Hij begon met brouwen in zijn eigen woning. Nu doet Ricky Maertzendorff niets anders meer dan zijn White Dog Brewery aan de man te brengen. Als een olievlek verspreidt het biermerk zich over Europa. ,,Mijn hond is eigenwijs en standvastig. Zo brouw ik mijn bier ook.’’ -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Droogte betekent slecht nieuws voor snoep- en chocoladeliefhebbers
De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners.