Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
Delen per e-mail
Verzadiging is een ingewikkeld begrip. Soms heb je gegeten en voel je je opgeblazen, de andere keer heb je veel gegeten maar lust je nog wel wat. Guido Camps, onderzoeker Human Nutrition & Health van Wageningen University legt uit hoe dit werkt in de video. Verzadiging wordt volgens hem beïnvloed door je mondgevoel en eetsnelheid. ,,Dit wordt bepaald door de structuur van het voedsel. Het heeft te maken met hoe taai en stroef hetgeen is wat je eet.”
Neem als voorbeeld een hele appel: dat kost meer werk om te eten en werkt dus beter om een verzadigd gevoel van te krijgen. Kleine, gesneden stukjes appel eet je zo op waardoor je later weer honger hebt. Bij volkoren producten werd lang gedacht dat ze verzadigend werken, maar dit komt niet alleen door de vezels. Het komt grotendeels doordat het meer werk is om op volkoren producten te kauwen. Hierdoor zit je sneller vol.
Dichtheid van calorieën
Uit het onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een hongergevoel meer vanuit je mond komt dan vanuit je buik. Hierdoor is het makkelijker om dat proces van verzadiging te manipuleren. ,,Wanneer je pastasaus bijvoorbeeld aanlengt met water of courgette, krijg je minder calorieën binnen doordat de saus verdund is”, legt Camps uit. De reden dat we overeten is omdat we geconcentreerde calorieën eten zoals chocoladerepen, hierbij ligt de eetsnelheid per calorie hoger. Dit wordt bepaald door de dichtheid van de calorieën.
Hetzelfde aantal calorieën kan bijvoorbeeld in een salade zitten, maar het kost een stuk meer moeite om die weg te werken omdat je meer happen moet nemen. ,,Groenten en fruit hebben een lage caloriedichtheid waardoor je minder eet”, zegt Camps.
Voedingsindustrie
Het doel van de voedingsindustrie is niet om ons zoveel mogelijk te laten eten, maar om eten te produceren dat we lekker vinden. Dit zijn nu eenmaal producten met veel calorieën, die ook nog eens makkelijk te eten zijn. Volgens Camps zou de voedingsindustrie ook een onderdeel kunnen zijn van de oplossing: ,,Als we de voedselproducenten uitdagen om hetzelfde aantal calorieën van een klein bakje chips in een grote zak te stoppen, werkt dat veel verzadigender.” En dan worden we minder dik, is de gedachte.
Tips om thuis verzadigd te eten:
1. Wanneer je fruit eet, eet dan een stuk fruit. Maak geen smoothies of sap, dit zal de honger niet stillen.
2. Groenten zijn laag in calorieën, maar kosten meer moeite om te kauwen. Dit werkt dus erg verzadigend.
3. Eet meer volkoren producten. Dit is niet alleen gezonder, maar hier eet je ook minder van.
4. Kies wanneer je hamburgers eet voor een knapperig broodje. Dit eet je niet zo snel weg als een zacht broodje en hierdoor ben je sneller verzadigd.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vraag het ons Kunnen papaja's maagbeschermers vervangen?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt expert Rutger Verhoeff, huisarts, de vraag: klopt het dat papaja kan helpen om maagbeschermers te vervangen? -
Wetenschappelijk Bewezen Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt? -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Koken & eten Afvallen? Dan moet je eerst de 'hamster’ in je brein temmen
Twee Nederlandse artsen hebben een totaal nieuwe dieetfilosofie gelanceerd: wie wil afvallen moet de hypothalamus – de veelvraat in het brein – temmen.
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe.