Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
Delen per e-mail
Verzadiging is een ingewikkeld begrip. Soms heb je gegeten en voel je je opgeblazen, de andere keer heb je veel gegeten maar lust je nog wel wat. Guido Camps, onderzoeker Human Nutrition & Health van Wageningen University legt uit hoe dit werkt in de video. Verzadiging wordt volgens hem beïnvloed door je mondgevoel en eetsnelheid. ,,Dit wordt bepaald door de structuur van het voedsel. Het heeft te maken met hoe taai en stroef hetgeen is wat je eet.”
Neem als voorbeeld een hele appel: dat kost meer werk om te eten en werkt dus beter om een verzadigd gevoel van te krijgen. Kleine, gesneden stukjes appel eet je zo op waardoor je later weer honger hebt. Bij volkoren producten werd lang gedacht dat ze verzadigend werken, maar dit komt niet alleen door de vezels. Het komt grotendeels doordat het meer werk is om op volkoren producten te kauwen. Hierdoor zit je sneller vol.
Dichtheid van calorieën
Uit het onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een hongergevoel meer vanuit je mond komt dan vanuit je buik. Hierdoor is het makkelijker om dat proces van verzadiging te manipuleren. ,,Wanneer je pastasaus bijvoorbeeld aanlengt met water of courgette, krijg je minder calorieën binnen doordat de saus verdund is”, legt Camps uit. De reden dat we overeten is omdat we geconcentreerde calorieën eten zoals chocoladerepen, hierbij ligt de eetsnelheid per calorie hoger. Dit wordt bepaald door de dichtheid van de calorieën.
Hetzelfde aantal calorieën kan bijvoorbeeld in een salade zitten, maar het kost een stuk meer moeite om die weg te werken omdat je meer happen moet nemen. ,,Groenten en fruit hebben een lage caloriedichtheid waardoor je minder eet”, zegt Camps.
Voedingsindustrie
Het doel van de voedingsindustrie is niet om ons zoveel mogelijk te laten eten, maar om eten te produceren dat we lekker vinden. Dit zijn nu eenmaal producten met veel calorieën, die ook nog eens makkelijk te eten zijn. Volgens Camps zou de voedingsindustrie ook een onderdeel kunnen zijn van de oplossing: ,,Als we de voedselproducenten uitdagen om hetzelfde aantal calorieën van een klein bakje chips in een grote zak te stoppen, werkt dat veel verzadigender.” En dan worden we minder dik, is de gedachte.
Tips om thuis verzadigd te eten:
1. Wanneer je fruit eet, eet dan een stuk fruit. Maak geen smoothies of sap, dit zal de honger niet stillen.
2. Groenten zijn laag in calorieën, maar kosten meer moeite om te kauwen. Dit werkt dus erg verzadigend.
3. Eet meer volkoren producten. Dit is niet alleen gezonder, maar hier eet je ook minder van.
4. Kies wanneer je hamburgers eet voor een knapperig broodje. Dit eet je niet zo snel weg als een zacht broodje en hierdoor ben je sneller verzadigd.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Koken & eten / Video
‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUMKoken & eten
Afvallen? Dan moet je eerst de 'hamster’ in je brein temmen
Twee Nederlandse artsen hebben een totaal nieuwe dieetfilosofie gelanceerd: wie wil afvallen moet de hypothalamus – de veelvraat in het brein – temmen. -
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af.
-
Consumentenbond: Klant op het verkeerde been door gezonde claims fabrikanten
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten van voedingsmiddelen die claims, afbeeldingen en namen gebruiken om hun producten een gezond imago te geven, consumenten op het verkeerde been zetten. Zo bevatten bepaalde producten veel suiker, terwijl er op de verpakkingen staat dat het product gezond is. -
Wetenschappelijk Bewezen
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt? -
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak.