Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Goeievraag.nlHoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord.
Delen per e-mail
De kookboekenschrijfster, auteur van onder meer Bonen!, merkt dat de groente populair is. ,,Steeds meer mensen zijn op zoek naar een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor vlees. Hiervoor zijn onder meer bonen en peulvruchten ideaal, omdat ze eiwitrijk, duurzaam, goedkoop en erg lekker zijn", legt ze uit. ,,Ze zijn veelzijdig en je kunt ze elke dag eten.”
Het Voedingscentrum raadt af sperziebonen rauw te consumeren. ,,Peulvruchten maken van nature lectine aan’’, zegt Boon. ,,Dit zijn gifstoffen die de plant aanmaakt tegen ongewenste indringers zoals kevers en paracieten.” Het gif zit niet in de schil, maar in de boontjes. Door deze gifstoffen heb je kans op maag- en darmklachten.
,,Door de sperziebonen te koken, worden de stoffen onwerkzaam”, zegt Boon. ,,Dit hoeft maar vijf tot acht minuten, dan zijn de boontjes beetgaar.” Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, deze zijn namelijk al gekookt.
Zin gekregen in sperziebonen? Dit recept komt uit Boons kookboek Bonen!:
Sperziebonenstamppot met zongedroogde tomaat
4 personen, hoofdgerecht
Ingrediënten
- 75 gram zongedroogde tomaat (in een zakje, dus niet op olie, verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken
- 500 gram sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
- 100 gram oude komijnekaas, in kleine blokjes
- 75 ml warme volle melk
- 3 el olijfolie
- Versgemalen peper en zo nodig zout
Bereiding
- Doe de zongedroogde tomaten in een schaaltje en overgiet met kokend water. De tomaten moeten allemaal net onder staan. Laat 15-20 minuten wellen.
- Als de tomaten geweld zijn, giet ze dan af. Vang hierbij het weekvocht op en pureer de tomaten met 2 el daarvan grof in de keukenmachine. Zet apart.
- Kook de aardappelen met water en een snufje zout gaar.
- Kook de sperziebonen in water zonder zout gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de gare aardappelen af en laat even stomen. Stamp ze tot een puree. Maak smeuïg met de olijfolie en wat warme melk. Roer de gepureerde tomaten erdoor.
- Giet de sperziebonen af en schep deze door de tomaat-aardappelpuree.
- Schep de blokjes kaas erdoor en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Maar let op: de zongedroogde tomaten en de kaas zijn al behoorlijk zout en geven het gerecht daarmee al (voldoende) smaak.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goeievraag.nl
Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUM
Laat je niet tegenhouden door de kou: buiten sporten is mentaal én fysiek goed voor je
Laat de kou je niet tegenhouden want buiten sporten is juist nu goed voor je lijf. Sportarts Tom Brandon van ziekenhuis Isala in Zwolle trekt je over de streep. -
Monniken leveren hun beroemde Trappist Westvleteren aan huis
De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Vlaamse Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject, waarbij een beperkte hoeveelheid bier de deur uitgaat, verpakt in een kartonnen doos. De Nederlandse fans hebben pech, het is voorlopig alleen voor klanten die in België wonen. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure ingelegde groenten en yoghurtsaus
Deze heerlijke visburgers kun je heel makkelijk zelf maken. In dit recept gebruiken wij kabeljauw, maar je kunt zelf kiezen welke vis je gebruikt. De visburger wordt geserveerd op een knapperig broodje in combinatie met frisse yoghurtsaus en ingelegde groenten; een heerlijk gerecht.
-
Goeievraag.nl
Champignons: zo zie je of ze nog eetbaar zijn
Uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl, blijkt dat veel mensen zich afvragen waar je aan kunt zien dat je champignons niet meer kunt eten. Champignonexperts Patrick van Zuiden en Buddy van Harsel geven antwoord. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen.