Waarom krijgen we honger na het drinken van alcohol?
koken & etenVerlang je ook vaak naar een hamburger of een broodje döner als je de kroeg uitloopt? Onderzoekers van Health Psychology hebben onderzocht waar die enorme 'craving' naar eten vandaan komt na het stappen.
Delen per e-mail
Aan het onderzoek deden 60 vrouwen mee. De helft van de vrouwen kreeg een glas met wodka en frisdrank. De andere helft van de vrouwen kreeg een glas frisdrank met een laagje wodka eroverheen gespoten. Door de geur van wodka dachten de vrouwen dat ze ook alcohol binnenkregen.
Na het drinken van de drankjes kregen de vrouwen chocoladekoekjes voorgeschoteld en mochten ze zelf bepalen hoeveel ze er zouden eten. Hierin kwam duidelijk naar voren dan de vrouwen met het glas wodka veel meer aten dan de andere helft. De onderzoekers concludeerden dat de vrouwen meer calorieën naar binnen wilden werken en de controle over hun gedrag verliezen na het nuttigen van alcohol.
Ook stimuleert alcohol de hypothalamus. Dit is een deel van de hersenen dat je slaapritme, lichaamstemperatuur en honger regelt. Wanneer de hypothalamus wordt gestimuleerd, krijgen we honger op momenten dat we helemaal geen honger hebben.
We horen je denken: waarom de behoefte aan ongezond eten? Alcohol is iets wat je lichaam liever niet binnen krijgt. De moeite die je lichaam moet doen om de alcohol eruit te krijgen haalt de bloedsuikerspiegel naar beneden. Dit zorgt voor een lage bloeddruk. Je lichaam vraagt naar koolhydraatrijk eten waardoor je bloeddruk weer omhoog gaat. Door alcohol wordt ook de zuurproductie in je maag geprikkeld waardoor je extra zin krijgt in vet eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker! -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo komt Heineken weer tot leven in Rotterdam
Veel mensen - ook toeristen - kennen Heineken vooral van de Experience in de hoofdstad. Terwijl de brouwerij Rotterdamse wortels heeft. Die krijgen nu een gezicht in het voormalige kantoor van de bierbrouwer in Crooswijk. Het museum (en vergadercentrum) krijgt naam Heineken's Beerlab. Het wordt de kroon op het werk van Stadsherstel Rotterdam, dat al 40 jaar vervallen gebouwen-met-een-verhaal opknapt en ze een publieke functie geeft.
-
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
PREMIUM
5 tips Met deze vijf tips van een sommelier weet je welke wijn bij het thuisdiner hoort
Het in eigen huis uit eten gaan wordt met de persoonlijke wijn-spijscombinaties van thuis-sommelier Ton Ververs (61) uit Waddinxveen een echte beleving. ,,Bij een perfect diner hoort een goede wijn.” -
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge.