Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom krijgen we honger na het drinken van alcohol?

koken & etenVerlang je ook vaak naar een hamburger of een broodje döner als je de kroeg uitloopt? Onderzoekers van Health Psychology hebben onderzocht waar die enorme 'craving' naar eten vandaan komt na het stappen.  

Aan het onderzoek deden 60 vrouwen mee. De helft van de vrouwen kreeg een glas met wodka en frisdrank. De andere helft van de vrouwen kreeg een glas frisdrank met een laagje wodka eroverheen gespoten. Door de geur van wodka dachten de vrouwen dat ze ook alcohol binnenkregen.

Na het drinken van de drankjes kregen de vrouwen chocoladekoekjes voorgeschoteld en mochten ze zelf bepalen hoeveel ze er zouden eten. Hierin kwam duidelijk naar voren dan de vrouwen met het glas wodka veel meer aten dan de andere helft. De onderzoekers concludeerden dat de vrouwen meer calorieën naar binnen wilden werken en de controle over hun gedrag verliezen na het nuttigen van alcohol. 

Ook stimuleert alcohol de hypothalamus. Dit is een deel van de hersenen dat je slaapritme, lichaamstemperatuur en honger regelt. Wanneer de hypothalamus wordt gestimuleerd, krijgen we honger op momenten dat we helemaal geen honger hebben.

We horen je denken: waarom de behoefte aan ongezond eten? Alcohol is iets wat je lichaam liever niet binnen krijgt. De moeite die je lichaam moet doen om de alcohol eruit te krijgen haalt de bloedsuikerspiegel naar beneden. Dit zorgt voor een lage bloeddruk. Je lichaam vraagt naar koolhydraatrijk eten waardoor je bloeddruk weer omhoog gaat. Door alcohol wordt ook de zuurproductie in je maag geprikkeld waardoor je extra zin krijgt in vet eten.  

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen