Volledig scherm
© Shutterstock

Waarom Nederlandse bierfestivals als paddenstoelen uit de grond schieten

Er zijn in ons land steeds meer festivals (bij de laatste telling meer dan 800) en de groei van het aantal bierfestivals valt daarbij op. Waar komt deze groeiende interesse vandaan?

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is in tien jaar explosief gestegen als gevolg van deze groeiende interesse in bier en bierfestivals, zegt Maik van Weerd, oprichter van Bierfestival Groningen, dit jaar tussen 11 en 15 april. ,,Bij de eerste editie waren er slechts een paar Nederlandse brouwers, de rest was Belgisch. Van die paar Nederlandse brouwers lieten toen ook nog eens de helft het bier in België brouwen. Nu brouwt het overgrote deel Nederlandse brouwerijen ook daadwerkelijk in Nederland en dit is ook een mooie ontwikkeling." 

Quote

Mensen gaan voor beleving: een speciaal­bier drinken in je eigen regio en een praatje maken met de brouwer

Jeroen Jaspers van Biernet.nl

,,De populariteit van speciaalbier is denk ik op een aantal manieren te verklaren. Op één staat dat mensen smaakvoller willen genieten. Waar bier jarenlang pils betekende, staat bier nu voor een veelvoud aan biersoorten en dus smaken, die ook geweldig combineren bij goede gerechten", stelt Jeroen Jaspers, eigenaar van Biernet.nl. ,,Daarnaast gaan mensen voor beleving: een speciaalbier drinken in je eigen regio en een praatje met de brouwer kunnen maken wordt geprefereerd boven een biertje uit de grote fabriek. Vandaar dat bierfestivals ook steeds meer aftrek vinden."

Hiernaast zijn er meerdere trends in de sector waarneembaar. De laatste jaren zijn laag alcoholische, doordrinkbieren met veel smaak en de zwaardere houtgelagerde bieren steeds meer in opkomst. Verder valt het op dat mensen vaker een passend biertje bij hun eten uitzoeken. Eén op de drie bierdrinkers doet dat en veel bierdrinkers zouden een bieradvies bij gerechten op prijs stellen. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat bij bierfestivals ook steeds meer gelet wordt op de food pairing met bier.

Bierfestivals populair

De komende maanden staat tientallen bierfeesten op het programma. Dat bierfestivals steeds meer in trek zijn, blijkt ook uit de bezoekers aantal van deze festivals, zo had de 24uurs van Maastricht in 2013 nog 1.100 bezoekers, terwijl dit evenement in 2017 al 4.500 bezoekers had. Hier heeft Jaspers wel een verklaring voor. ,,Op een bierfestival kun je op een gemakkelijke manier verschillende speciaalbieren proeven en de mensen ontmoeten die bij een brouwerij betrokken zijn. Dit verklaart de interesse in bierfestivals anno 2018.''

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.