Waarom verkopen supermarkten appels uit Nieuw-Zeeland terwijl ze om de hoek groeien?
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Deze week: fruit van ver.
Mijn mond viel open toen ik in de Jumbo ontdekte hoeveel soorten appels worden geïmporteerd. Granny Smith uit Nieuw-Zeeland, Pink Lady uit Chili en Fuji uit Zuid-Afrika. Appels die tienduizenden vervuilende kilometers hebben afgelegd.
Nederlandse appels uit de Betuwe leggen hooguit enkele tientallen kilometers af. En ze zijn er volop; het oogstseizoen is net afgesloten. Zelfs nu de oogst dit jaar iets tegenviel, vooral Elstar-appels hadden te lijden onder de droge en warme zomer. Toch haalden telers dit jaar 236 miljoen kilo appels van hun bomen, waarvan 89 miljoen kilo Elstar-appels.
Zo veel appels eten we niet in een keer op. Daarom slaan telers appels op in speciale koelhuizen. Het is er niet alleen koud, ook wordt zuurstof weggepompt waardoor appels langer houdbaar zijn. Het voordeel is dat we het hele jaar verse appels hebben. Het nadeel is dat die koelhuizen energie slurpen. Nog een reden om eerst onze Nederlandse appels op te eten.
Aan de schandpaal
Natuurlijk kunnen we supermarkten aan de schandpaal nagelen voor het importeren van appels, die ver weg van de boom vallen. En dat is terecht. Al geldt dat voor Jumbo misschien nog het minst. Deze supermarkt is sponsor van een van de minst duurzame sporten: de Formule 1. Ook laat Jumbo zich verder niet echt voorstaan op duurzaamheid.
Dat is wel anders bij Albert Heijn en Lidl. ,,We doen er alles aan om onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verlagen”, zegt Albert Heijn. Lidl: ,,Duurzaamheid en een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk maken. Daar werken we bij Lidl elke dag aan.” Supermarkten die dat beloven, moeten broeikasappels uit Nieuw-Zeeland en Chili uit de schappen halen.
Het goedkoopst ben je uit als je losse appels koopt, voor een kilo betaal je 1 euro
Dat doet Lidl Nederland nu. Het stopt met het invliegen van groente en fruit. Wel zullen peulvruchten en aspergetips in de toekomst per boot naar Nederland worden verscheept, meldde de supermarktketen gisteren. Lidl wil de impact op het klimaat verminderen en zet daarom naar eigen zeggen als eerste grote landelijke supermarkt in Nederland deze stap.
Waar groeien appels het best?
Laten we van ver halen als het echt niet anders kan. Avocado’s en bananen uit Nederland, dat zit er simpelweg niet in. Er zijn mensen die geen koffie meer drinken, omdat bonen uit Zuid-Amerika moeten komen. Dat gaat mij te ver. Maar zodra er een volwaardig lokaal alternatief is, is er geen enkele reden om over de grens te kijken. Zoals bij appels het geval is; die groeien juist uitstekend in het Nederlandse klimaat.
Check daarom bij het boodschappen doen waar je appels vandaan komen. Laat geïmporteerde appels links liggen en koop appels van Nederlandse bodem. De keuze is reuze: Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox, Golden Delicious, Goudreinet, Junami en Kanzi en nog veel meer soorten komen uit ‘Nederland appelland’.
Goedkoper
Dat is nog beter voor je portemonnee ook. Voor een kilo appels uit Nieuw-Zeeland betaal je ruim drie keer zoveel als voor een kilo appels uit Nederland. Is wat je van ver haalt lekkerder? Smaken verschillen, maar de Elstar is de populairste onder de appels.
De goedkoopste appel op dit moment is de Elstar. Een geelgroene appel met een rode blos. Geschikt om zo te eten, maar ook om moes van te maken. Het goedkoopst ben je uit als je losse appels koopt, voor een kilo betaal je 1 euro. De kiloprijs van een voordeelzak is 1,89 euro. Er staat dan wel ‘extra voordeel’ op de zak, maar je betaalt dus bijna het dubbele. Handig om te kijken naar de kiloprijs voor je de appels in je mandje legt dus.
Appels zijn gezond, maar is appelsap dat ook? Ouders van Nu legt uit welke soorten appelsap er zijn en welke daarvan het gezondst zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Lidl stopt met import groente en fruit per vliegtuig
Lidl Nederland stopt met het invliegen van groente en fruit. De winkel wil de impact op het klimaat verminderen en zet daarom naar eigen zeggen als eerste grote landelijke supermarkt in Nederland deze stap. -
PREMIUM
Slim koken: op deze manier bespaar je maandelijks flink geld
Wereldwijd verspillen we ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel. Vooral in rijkere landen gooien consumenten makkelijk voedsel weg. Dat is natuurlijk zonde, niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee. -
column13
Ik moet stiekem een beetje lachen om dit grote falen
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen.
-
Koken & Eten187
Koffie heeft grote impact op het milieu, maar je kunt de schade beperken
Koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Italiaanse chef Gabriele legt uit hoe je echt goede pasta maakt: ‘Bewaar wat van je kookwater’
Hoera, het is internationale spaghettidag. Een goed moment om stil te staan bij het maken van de perfecte pasta. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de pasta niet aan elkaar kleeft?