Waarom we zo dol zijn op traktaties op het werk
Koken & EtenAls een collega aankomt met iets lekkers, veert iedereen meteen op. Lekker, taart! Of koek. Of snoep. Hoe komt het dat snacken op de werkvloer zo gelukkig maakt?
De wetenschap toont aan dat snacks gelukkig maken, of tenminste gelukkiger. Steven G. Rogelberg, psycholoog en professor aan de universiteit van North Carolina legt het als volgt uit: ,,Liggen er snacks klaar voor een vergadering? Dan toont dat aan dat het een positieve bijeenkomst zal zijn. Mensen vinden traktaties niet alleen leuk, ze zorgen ook voor een beter humeur. Dat werkt aanstekelijk en is bevorderlijk voor de meeting zelf.” Ook al is het lokaas of een manier om mensen gunstig te stemmen, dan nog is het heerlijk om te kunnen snacken, betoogt Rogelberg in zijn boek The surprising science of meetings.
Maar hoe zit het dan met snacks die we krijgen buiten de vergaderingen om? Jessica Methot, professor human resource management aan Rutgers University, meent dat deze zo in de smaak vallen omdat we hierdoor een ‘micro-pauze’ kunnen nemen. ,,Snoepen geeft ons de kans om even te stoppen met waar we mee bezig zijn”, legt ze uit. We nemen vaak zo’n pauze als we stress hebben of gefrustreerd zijn.
Het is een universeel verschijnsel, dat je vrolijker wordt van snacks op het werk, beaamt diëtist Berdien van Wezel. ,,Want er zit een sociaal element aan. Als je een gebakje eet met je collega's of je proeft producten zoals wij hier in de praktijk doen, dan deel je een moment samen. Het is ook een mini-break, en daar is iedereen wel voor in. Een moment van ontspanning.”
Behalve voor mensen dan die hun gewicht onder controle willen krijgen, weet Van Wezel. ,,Die nemen niet één gebakje maar willen meteen een tweede of derde die ze het liefst alleen opeten. Niet in het bijzijn van iedereen.” Een handigheidje kan zijn om alleen iets te nemen als je het echt heel lekker vindt. ,,Alleen als er Bossche bollen zijn ga ik zelf bijvoorbeeld ook voor een tweede ronde", zegt Van Wezel.
IJzersterk
Het is ijzersterk als je ‘nee‘ kunt zeggen, maar dat kan lang niet iedereen, is de ervaring van Van Wezel. ,,Dan moet je van goede huize komen.” Wat je zou kúnnen doen is met jezelf afspreken dat je maximaal een keer per week taart neemt als er wordt getrakteerd. Of twee keer per week.” Daarvoor moet je wel heel bewust zijn van wat je eet. ,,En de meeste mensen maken hun keuzes niet zo bewust.”
Al dat gesnoep en gesnack is een extra risico voor wie een zittend beroep heeft. ,,Je hoort wel eens dat mensen elk jaar een kilo bijkomen. Het gaat ongemerkt.” Dat komt ook omdat taart vaak bovenop je gewone eten komt. ,,Als je brood hebt meegenomen en er is taart, dan eet je toch ook je brood nog op.”
Maar om de taart nou altijd te laten staan en een blokje om te gaan, dat is echt niet nodig, vindt Van Wezel. ,,Iedereen kan een meetbaar doel stellen als bijvoorbeeld maximaal eenmaal per week taart nemen. Als je onregelmatig werk hebt, bijvoorbeeld als journalist of politieagent of als je in de zorg werkt, dan kan het inderdaad wat lastiger zijn.
Zondigen is af en toe heerlijk. Deze chocoladetaart van Job en Perry is een calorieënbom en meer iets voor eenmaal per kwartaal:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUMKoken & Eten24
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
PREMIUM
Van gamba tot grietbana soep: dit zijn de favoriete recepten uit de vrouwengevangenis
Wat kan er wél? Dat is de vraag die in de gevangenis in Nieuwersluis werd gesteld tijdens de coronapandemie, toen ook de regels voor bezoek flink werden beperkt. Het antwoord? Een kookboek met recepten van de vrouwen die achter de tralies verblijven. Dat boek is nu uitgekomen. ,,De vrouwen vertellen trots dat hún naam in een boek terecht is gekomen.”Nieuwersluis -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
-
Maaltijden voorbereiden: zo doe je het veilig
Steeds meer mensen lijken het te doen: ‘meal preppen’ oftewel van tevoren maaltijden klaarmaken. Handig als je een drukke week voor de boeg hebt. Of als je je altijd verzekerd wilt weten van een gezond snackje. Hoe je dat doet, vertellen de experts van het Voedingscentrum. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zin in een pasta vanavond? Met deze drie pastagerechten maak je jezelf en je tafelgenoten blij
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. Soms, héél soms heeft mevrouw Hamersma ‘geen zin om te koken’. Dat betekent dat ze een pastaatje in elkaar draait. -
Trakteren op werk doen we alleen omdat het nu eenmaal hoort
Trakteren als je jarig bent? Ja, dat doen we. Maar niet van harte, zo blijkt uit een poll op deze site. Bijna 60 procent trakteert op kantoor, maar kan het missen als kiespijn.