Volledig scherm

Waarom zelf koken als je je eten ook kunt afhalen?

Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants groeit hard. Nederland telde vorig jaar 2.725 afhaal- en bezorgrestaurants. Dat waren er in 2012 nog 1.569.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq. Het gaat over kleine restaurants, gelegenheden waar geen of nauwelijks ruimte is om te zitten en zijn gespecialiseerd in afhaal- of bezorgmaaltijden. Dit kan variëren van grote ketens als Domino's en New York Pizza tot de afhaalchinees om de hoek of het lokale Thaise restaurant dat een aparte locatie heeft waar alleen gekookt wordt.

De groei is met name terug te zien in de provincies Groningen, Friesland en Gelderland. Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants groeide hier overal met meer dan twintig procent ten opzichte van 2016. In Zeeland stijgt het aantal minder, maar ook hier neemt het aantal toe.

Wie in de stad woont heeft logischerwijze de grootste keuze. Bijna 29 procent van alle restaurants die zich volledig bezig houden met bezorgen en afhalen, zijn te vinden in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Ook logisch: het grootste aantal is in Amsterdam. Er zijn daar zo'n 42 afhaal- en bezorgrestaurants op elke honderdduizend inwoners. Landelijk zijn dat er zestien. Ook in Leiden en Haarlem is er meer keuze dan gemiddeld, namelijk minimaal 34 per honderdduizend inwoners.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.