Waarschuwing tegen capsules met Chinees kaneel: bij langdurig gebruik mogelijk kankerverwekkend
Koken & etenWetenschappers waarschuwen voor het gebruik van voedingssupplementen met Chinees kaneel. De aanbevolen dagelijkse dosering of minder kan al leiden tot bloedingen en leverschade. Supplementenfabrikant SNP heeft na vragen van deze site alle potjes met Chinees kaneel teruggeroepen.
Delen per e-mail
Kaneel wordt niet alleen in de keuken gebruikt. Vanwege uiteenlopende gezondheidsclaims wordt de specerij ook in capsules verkocht. Sommige fabrikanten blijken hiervoor Chinees kaneel gebruiken. Deze Cassia-kaneel is goedkoper dan Ceylon-kaneel, maar bevat grotere hoeveelheden van de stof coumarine.
,,Coumarines remmen de bloedstolling”, zegt cardioloog en hoogleraar Leonard Hofstra. ,,Bij gezonde mensen kan te veel coumarine tot bloedingen leiden.” Ook kan de stof leverschade veroorzaken. ,,Bij langdurig gebruik is coumarine mogelijk kankerverwekkend”, zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte.
Appeltaart met kaneel
Wie een stukje appeltaart met kaneel eet, hoeft zich volgens de wetenschappers geen zorgen te maken. Ook niet als Chinees kaneel is gebruikt. Voor voedingssupplementen ligt dat anders, zegt Renger Witkamp. De hoogleraar Nutritional Biology berekende op verzoek van deze site voor de rubriek Koken&Weten of de hoeveelheden coumarines in capsules gevaarlijk kunnen zijn.
,,De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft de toelaatbare dagelijkse inname voor coumarine vastgesteld op 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht”, zegt Witkamp. De dagelijkse dosis kaneel die fabrikanten adviseren, varieert tussen de 900 en 2000 milligram. ,,Met 900 milligram kaneel ga je net wel of net niet over de maximale hoeveelheid coumarine heen. Met 2000 milligram kaneel ga je dat zeker wel.”
Misleiding
Witkamp ontraadt capsules met Chinees kaneel, net als collega-wetenschappers Hofstra en Kampman. Hofstra wijst op interacties met geneesmiddelen. ,,Wie bijvoorbeeld cholesterolverlagers gebruikt, loopt meer kans op leverschade.”
Fabrikant SNP laat weten alle potjes Chinees kaneel uit de handel te hebben gehaald. Gezondheidswinkel Holland & Barrett, dat Nature’s Garden met Chinees kaneel verkoopt, haalt de capsules nog niet uit de schappen. Een woordvoerder zegt dat de afdeling kwaliteit er nog niet van overtuigd is dat deze kaneel de gezondheid van hun klanten kan schaden.
Kun je het verschil tussen Ceylon- en Chinees kaneel zien? En is Ceylon-kaneel wél gezond? Lees er later vandaag meer over in de rubriek Koken&Weten op deze site.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sneller uit het ziekenhuis dankzij eiwitrijke hapjes: beter voor de patiënt én goedkoper
Kokos-mangoshake, vegetarische kapsalon, een kaasbroodje met dip. Met zes kleinere eiwitrijke porties per dag, in plaats van de gebruikelijke drie, laat het HagaZiekenhuis patiënten beter en sneller herstellen. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
Wetenschappelijk Bewezen
Cholesterolverlagend? Helpt tegen misselijkheid? Dit doet gember echt voor je lichaam
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt onderzoeker Guido Camps uit wat wetenschappelijk gezien de voordelen van gember zijn. -
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Wetenschappelijk Bewezen
Zo beschadig je je lichaam als je te veel zout eet (en dat doet bijna iedereen)
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Marianne Geleijnse uit wat de gezondheidsrisico's van te veel zout eten zijn. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?