Wat doet een sapkuur met je lichaam?
Koken & EtenWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: wat doet een sapkuur met je lichaam?
Een reset voor lichaam en geest: wie wil dat nou niet? Voor de gewillige lezer staat het internet vol met redenen om te detoxen met een sapkuur. Je zou er gezond mee afvallen en je lichaam ontgiften. Het resultaat: een sapdetox is, mede dankzij de aanprijzingen van influencers, al jaren een hype.
Dat hele detoxen is een achterhaald idee, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan Wageningen University. ,,Het is een eeuwenoud concept, gebaseerd op wat ook wel catharsis wordt genoemd. Je wil iets ‘fouts’ uit je lichaam halen. De duivel uitdrijven, bij wijze van spreken.”
Schadelijke stoffen buiten de deur houden
Veel fouts haalt zo’n sapkuur alleen niet uit je lijf. ,,Sterker nog”, zegt Witkamp, ,,dat doet je lichaam zélf al. Vanuit de evolutie hebben we diverse mechanismen meegekregen om schadelijke stoffen buiten de deur te houden, of zo snel mogelijk op te ruimen. Wat je lichaam niet gebruikt, raakt het vanzelf weer kwijt.”
Te lang alleen maar sap drinken kan daarom zelfs slecht zijn voor je lichaam. De voornaamste detox-organen van de mens zijn de lever en de nieren, en die moeten eigenlijk voortdurend licht worden gebruikt. ,,Het hangt af van wat precies in de sapjes zit, maar vaak worden die organen er minder door geprikkeld. Daardoor verliest bijvoorbeeld je lever het vermogen om vreemde stoffen – inclusief medicijnen – om te zetten. Ook loop je met een kuur van puur sap of thee vaak je eiwitten en een deel van je vitamines mis.”
Daarnaast heeft vloeibaar eten nóg een nadeel: het omzeilt verzadigingssignalen. Die seintjes worden normaal gesproken al doorgegeven op het moment dat je op je eten kauwt. ,,Bij een sapkuur heeft je lichaam pas door dat er iets aankomt als het al binnen is.” De honger ebt daardoor later weg. ,,Per saldo krijg je dan vaak méér binnen.”
Een korte sapkuur kan volgens Witkamp vaak geen kwaad, maar je lichaam heeft er weinig profijt van. ,,Sommige mensen vallen er wat van af, maar moeten vervolgens oppassen voor het jojo-effect. Na zo’n extreem dieet krijg je juist zin in eten. Dan vreet je het er zo weer aan en word je alleen maar dikker.”
Scheid jij ook graag zin van onzin? Beluister de podcast Koken&Weten met Tijn Elferink en Ellen den Hollander:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’
-
PREMIUMKoken & Eten
Expert haalt uit naar voedingsmiddelenindustrie: ‘De consument wordt belazerd’
De wetgeving is niet strak genoeg en er zijn niet genoeg toezichthouders om problemen tegen te gaan. Er gaat veel mis in de voedingsmiddelenindustrie, beweert voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer in zijn boek Leugens op mijn bord, dat volgende week verschijnt. De consument wordt belazerd, vindt hij. -
-
-
PREMIUM12
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
Koken & eten
Dit is waarom je zuinig moet zijn met sojasaus
Sojasaus is een populaire Aziatische smaakmaker. Bij de sushi, door je wokgerecht, in de marinade van je vlees: de saus - gemaakt van gefermenteerde sojabonen - voegt aan veel gerechten extra veel smaak toe. Toch kun je er beter niet te scheutig mee zijn, waarschuwt het Voedingscentrum.