Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt?
Delen per e-mail
Van alle huishoudelijke apparaten is de magnetron het minst begrepen, zegt Erik Esveld, levensmiddelen- en procestechnoloog aan Wageningen University & Research. ,,De bron van de warmte is onzichtbaar, dus je stopt je eten erin, deurtje dicht, je zet hem aan en je bent overgeleverd aan een brommend vierkant apparaat.”
Een magnetron is een microgolfoven. In essentie gaat het om de microgolfbron en de metalen ruimte waar het eten in zit. De bron zendt golven uit, net zoals een zendmast van de radio dat doet. Deze golven komen alleen niet verder dan de metalen doos. Het zijn elektromagnetische velden en de energie wordt overgedragen van de zender (het apparaat) naar de drager (het eten). De golven zijn veel kleiner dan radiogolven, anders zouden ze niet in het apparaat passen.
Is je deurtje stuk, dan moet je hem beslist niet meer gebruiken
Warmte
Essentieel bij het opwarmen van eten is het watermolecuul. Die zitten volop in het prakje dat je wilt opwarmen. De watermoleculen zijn snel en beweeglijk, aldus Esveld. ,,Door het bewegen - het trillen - van de deeltjes door de golven ontstaat warmte.”
Mensen vragen zich soms af: zijn die golven niet gevaarlijk? Is dat geen vorm van straling? Er zijn wel overeenkomsten met licht, ook een vorm van straling. Het grote verschil met licht is dat dat wel de structuur kan aanpassen (denk aan het verbleken van kleuren onder invloed van zonlicht) en microgolven niet. ,,Microgolven zijn totaal ongevaarlijk maar ze moeten niet naar buiten lekken en iets anders opwarmen dan je eten. Is je deurtje stuk, dan moet je hem beslist niet meer gebruiken.”
En is het eten uit je magnetron gezond? ,,Dat hangt ervan af wat je erin stopt", aldus de wetenschapper. ,,De warmte doet natuurlijk wel iets met je eten.” Het wordt beter verteerbaar, het geeft structuur aan je eten (denk aan een korstje op je vlees) en smaak. ,,Vitamine C en vitamine B12 gaan wel deels verloren, maar dat gebeurt ook in een pan of in een oven.”
Het opwarmen is eigenlijk veiliger, want het eten kan nooit warmer worden dan 100 graden Celsius. ,,Het is een mildere vorm van opwarmen.” En de smaak dan? Daarover is Esveld duidelijk. ,,Microgolven doen niets met de smaak.” Toch kan een gerecht uit de magnetron minder goed smaken. Een pizza krijgt bijvoorbeeld een knapperig korstje in de oven, maar in de magnetron blijft het een slappe schijf.
(W)etenschappelijk Bewezen is geproduceerd in samenwerking met de Universiteit van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Daphne Deckers kwam vijf kilo aan in coronatijd: ‘Ik houd iets te veel van suiker’
NOUVEAU magazine vraagt diverse Bekende Nederlanders hoe zij Fit & Energiek 2021 ingaan. Daphne Deckers (52): ,,Ik begin aan een tiendaagse Vegan Switch. Marianne Timmer heeft me daartoe overgehaald.” -
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Wetenschappelijk Bewezen Waarom je na het eten van een hele appel voller zit dan wanneer je hem in stukken eet
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering krijg je uitleg over het stillen van je hongergevoel. Want hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk stopt met eten?
-
PREMIUM
Koken & eten Gezond restaurant van Robbe en Laura: gasten moeten hun lengte en gewicht doorgeven bij het bestellen
Voor veel mensen staat gezond eten gelijk aan weinig eten, maar niet voor Robbe Vandenhoucke (28). Samen met zijn vriendin Laura De Meyer (26) opent hij eind januari een nieuw restaurant in het Belgische Gent waar je voeding op maat kan krijgen. Je geeft als klant je geslacht, gewicht en lengte door, waarop zij zeggen hoeveel en wat je moet eten om je doel te behalen: vermageren, aankomen of hetzelfde blijven. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt.