Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt?
Van alle huishoudelijke apparaten is de magnetron het minst begrepen, zegt Erik Esveld, levensmiddelen- en procestechnoloog aan Wageningen University & Research. ,,De bron van de warmte is onzichtbaar, dus je stopt je eten erin, deurtje dicht, je zet hem aan en je bent overgeleverd aan een brommend vierkant apparaat.”
Een magnetron is een microgolfoven. In essentie gaat het om de microgolfbron en de metalen ruimte waar het eten in zit. De bron zendt golven uit, net zoals een zendmast van de radio dat doet. Deze golven komen alleen niet verder dan de metalen doos. Het zijn elektromagnetische velden en de energie wordt overgedragen van de zender (het apparaat) naar de drager (het eten). De golven zijn veel kleiner dan radiogolven, anders zouden ze niet in het apparaat passen.
Is je deurtje stuk, dan moet je hem beslist niet meer gebruiken
Warmte
Essentieel bij het opwarmen van eten is het watermolecuul. Die zitten volop in het prakje dat je wilt opwarmen. De watermoleculen zijn snel en beweeglijk, aldus Esveld. ,,Door het bewegen - het trillen - van de deeltjes door de golven ontstaat warmte.”
Mensen vragen zich soms af: zijn die golven niet gevaarlijk? Is dat geen vorm van straling? Er zijn wel overeenkomsten met licht, ook een vorm van straling. Het grote verschil met licht is dat dat wel de structuur kan aanpassen (denk aan het verbleken van kleuren onder invloed van zonlicht) en microgolven niet. ,,Microgolven zijn totaal ongevaarlijk maar ze moeten niet naar buiten lekken en iets anders opwarmen dan je eten. Is je deurtje stuk, dan moet je hem beslist niet meer gebruiken.”
En is het eten uit je magnetron gezond? ,,Dat hangt ervan af wat je erin stopt", aldus de wetenschapper. ,,De warmte doet natuurlijk wel iets met je eten.” Het wordt beter verteerbaar, het geeft structuur aan je eten (denk aan een korstje op je vlees) en smaak. ,,Vitamine C en vitamine B12 gaan wel deels verloren, maar dat gebeurt ook in een pan of in een oven.”
Het opwarmen is eigenlijk veiliger, want het eten kan nooit warmer worden dan 100 graden Celsius. ,,Het is een mildere vorm van opwarmen.” En de smaak dan? Daarover is Esveld duidelijk. ,,Microgolven doen niets met de smaak.” Toch kan een gerecht uit de magnetron minder goed smaken. Een pizza krijgt bijvoorbeeld een knapperig korstje in de oven, maar in de magnetron blijft het een slappe schijf.
(W)etenschappelijk Bewezen is geproduceerd in samenwerking met de Universiteit van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Koken & Eten
Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Vandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Daphne Deckers kwam vijf kilo aan in coronatijd: ‘Ik houd iets te veel van suiker’
NOUVEAU magazine vraagt diverse Bekende Nederlanders hoe zij Fit & Energiek 2021 ingaan. Daphne Deckers (52): ,,Ik begin aan een tiendaagse Vegan Switch. Marianne Timmer heeft me daartoe overgehaald.”
-
Koken & Eten
Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart
Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. Vandaag vieren we de dag van de pindakaas. -
-
-
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd. -
PREMIUMKoken & eten
Gezond restaurant van Robbe en Laura: gasten moeten hun lengte en gewicht doorgeven bij het bestellen
Voor veel mensen staat gezond eten gelijk aan weinig eten, maar niet voor Robbe Vandenhoucke (28). Samen met zijn vriendin Laura De Meyer (26) opent hij eind januari een nieuw restaurant in het Belgische Gent waar je voeding op maat kan krijgen. Je geeft als klant je geslacht, gewicht en lengte door, waarop zij zeggen hoeveel en wat je moet eten om je doel te behalen: vermageren, aankomen of hetzelfde blijven.