Volledig scherm
© Shody Careman

Wat je al niet met een courgette kunt doen

Koken & EtenJe zult in een opgewonden bui maar verlegen zitten om een fallusvormig object van organische aard.

Volledig scherm
Courgettes van Ronald Giphart. © Shody Careman

Tijdens de hittegolf van vorige maand publiceerden Engelse kranten een bericht over een vrouw die uit radeloosheid een waterijsje op een stokje vaginaal had ingebracht in de hoop op verkoeling. Het was komkommertijd, dus dit nieuwtje ging meteen viraal. Deskundigen bogen zich over de actie en gaven verwonderd commentaar.

Iemand zei dat de suiker in het ijs de natuurlijke pH-waarde van haar genitaliën zou kunnen aantasten en er was iemand met een doctorstitel die stelde dat de vrouw zich er waarschijnlijk niet koeler door zou voelen.

Bovendien liep ze kans op infecties, irritaties, allergieën en zelfs schade aan haar ‘fibromusculaire buis met gelaagd epitheel’ (haar uterus) als de ijslolly aan de tere binnenhuid zou vastplakken. Sowieso vond de arts het niet zo’n goed idee als er vreemde voorwerpen werden gestoken op plaatsen die daarvoor welbeschouwd niet zijn bedoeld, met name fallusvormige objecten van organische aard. Zeg maar: voedsel.

De wondere wereld van de pornografie kent vele voorbeelden van vrouwen (en mannen, laten we die niet uitvlakken) die zich verlustigen aan en met een hele kruidenierswinkel: komkommers, kalebassen, winterpenen, maïskolven, asperges, schorseneren, stokbroden, bleekselderij, bananen, ja zelfs bevroren frikandellen. Je zult er in een opgewonden bui maar om verlegen zitten.

Op YouTube staat een grappige commercial van een fabrikant van seksspeeltjes. Een jonge vrouw komt thuis van haar werk en vindt haar ouders op de bank. Ze schrikt, want ze heeft niets te eten in huis. Haar vriend is zo aardig geweest om cucumber sandwiches voor zijn schoonouders te maken. De vrouw zegt dat ze het lief vindt dat hij de ingrediënten in huis heeft gehaald.

‘Nee hoor, er lag nog een komkommer in de ijskast’, zegt hij, waarna het meisje van kleur verschiet en de tekst verschijnt: ‘Wordt het geen tijd om een vibrator te kopen?’ We horen de vader, genietend van zijn broodje, nog zeggen: ‘Er gaat niets boven een goede komkommer, zou ik zeggen’.

Ook moest ik denken aan actrice Gillian Anderson, die in de Netflix-serie Sex Education de rol speelt van Jean Milburn, een vrijgevochten sekstherapeut. In een promotiefilmpje laat ze zien wat je allemaal met een rechtopstaande courgette zou kunnen doen. Naast haar ligt een schaal met andere groenten. Als ze klaar is met de courgette, zegt ze schalks: ‘Je zou eens moeten zien wat ik deed met die tomaat.’

Gegrilde courgettes met citroenzest en zeezout
Voorgerecht, bijgerecht of salade

- 2 courgettes, kontjes eraf gesneden
- 4 el olijfolie
- handje basilicumblaadjes
- zest van 1 citroen
- 3 el citroensap
- zeezout

Schaaf met een kaasschaaf de courgettes over de lengte in repen. Schep de courgette over in een ruime kom en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Schep even om. Zet een grillpan op het vuur en grill hierin de courgetterepen aan weerskanten totdat een mooi patroon ontstaat. Dit duurt ongeveer een minuut per kant. Leg de courgette op een grote schaal. Je kunt er nu voor kiezen de repen in de koelkast te bewaren voordat je ze opdient, maar je kunt ze ook lauwwarm serveren. Strooi de basilicumblaadjes en de citroenzest over de courgette. Besprenkel de repen vervolgens met het citroensap en de rest van de olijfolie en eindig met een snufje zeezout. Dit gerecht is volgens sommigen ‘beter dan seks’.