Volledig scherm
© anp

We dénken vooral dat we genoeg groente eten

Nederlanders overschatten schromelijk hoeveel groente ze dagelijks eten. In een enquête onder 1.029 respondenten gaf 80 procent aan dagelijks voldoende groente binnen te krijgen, terwijl de helft niet tot de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram komt. 

Het viel op dat vooral in gezinnen met jonge kinderen te weinig groente op tafel kwam. De helft van de ondervraagden kwam tot minimaal vijf opscheplepels die het Voedingscentrum adviseert. Zorgwekkend? Wellicht, al komt de informatie niet helemáál uit onverdachte hoek. Het werd uitgevoerd door een producent dat gespecialiseerd is in ingevroren slowjuices, Frecious.

Volgens een woordvoerder van dat bedrijf overschatten mensen kennelijk hun dagelijkse groenteconsumptie. Vooral gezinnen met kinderen tot 12 jaar scoren relatief slecht. Rond de 70 procent denkt genoeg groente te eten, terwijl in werkelijkheid maar rond de 40 procent daadwerkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid kwam. Het komt door tijdgebrek en gemakzucht, meldt de voedselproducent, die biologische groenten zodanig verpulvert dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven.

Tussendoortje

Het Voedingscentrum geeft als tip om groenten over de dag te verspreiden: kerstomaatjes als tussendoortje, plakjes komkommer op de boterham met kaas en champignons door de omelet. Omdat elke groente een unieke combinatie van vitaminen, mineralen en vezels biedt, is variatie belangrijk. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.