We dénken vooral dat we genoeg groente eten
Nederlanders overschatten schromelijk hoeveel groente ze dagelijks eten. In een enquête onder 1.029 respondenten gaf 80 procent aan dagelijks voldoende groente binnen te krijgen, terwijl de helft niet tot de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram komt.
Het viel op dat vooral in gezinnen met jonge kinderen te weinig groente op tafel kwam. De helft van de ondervraagden kwam tot minimaal vijf opscheplepels die het Voedingscentrum adviseert. Zorgwekkend? Wellicht, al komt de informatie niet helemáál uit onverdachte hoek. Het werd uitgevoerd door een producent dat gespecialiseerd is in ingevroren slowjuices, Frecious.
Volgens een woordvoerder van dat bedrijf overschatten mensen kennelijk hun dagelijkse groenteconsumptie. Vooral gezinnen met kinderen tot 12 jaar scoren relatief slecht. Rond de 70 procent denkt genoeg groente te eten, terwijl in werkelijkheid maar rond de 40 procent daadwerkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid kwam. Het komt door tijdgebrek en gemakzucht, meldt de voedselproducent, die biologische groenten zodanig verpulvert dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven.
Tussendoortje
Het Voedingscentrum geeft als tip om groenten over de dag te verspreiden: kerstomaatjes als tussendoortje, plakjes komkommer op de boterham met kaas en champignons door de omelet. Omdat elke groente een unieke combinatie van vitaminen, mineralen en vezels biedt, is variatie belangrijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt. -
Deze groenten kosten nu een prikkie
Wie over een klein budget voor de maaltijd beschikt of gewoonweg graag goedkoop eet, die kan deze maand veel groenten voor weinig kopen. Andijvie, boerenkool en pompoen zijn enkele van de seizoensgroenten die ruim verkrijgbaar zijn in de supermarkten en de groentewinkels. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Meer groente en fruit eten? Met deze 13 trucs lukt het wel
Het is niet altijd even makkelijk om voldoende groente en fruit binnen te krijgen, maar het is wel nodig. Een dieet met fruit en groente kan namelijk helpen met het controleren van de bloeddruk, een gezonde hoeveelheid cholesterol, de bloedvaten flexibel houden, botten beschermen en eigenlijk bijna het hele lichaam gezond houden. -
-
-
Koken & Weten21
Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kunt afblijven, moeten alle alarmbellen afgaan
De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag zo’n 114 gram suiker binnen. Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kan afblijven, moeten er alarmbellen afgaan. En het is sowieso goed voor je gezondheid om te minderen. Hoe kan je jouw suikerverbruik met succes verminderen? -
Koken & Eten
Welke groenten kun je veilig rauw eten? Test hier je kennis
Sommige groenten kun je rauw eten. Bij andere soorten is het verstandig om ze te verhitten om giftige stoffen onschadelijk te maken. Hoeveel weet jij van aubergine, witlof en taugé? Wieke van der Vossen, expert bij het Voedingscentrum geeft antwoord.