We eten minder vlees en meer groente, als de presentatie maar goed is
Mensen willen beste extra groente in plaats van vlees eten, zolang de presentatie en smaak maar goed is, blijkt uit een recent onderzoek van drie kennisinstituten. Restaurants kunnen gasten beïnvloeden gezonder en duurzamer te eten, zeggen de onderzoekers.
Delen per e-mail
Mensen eten tot 113 procent meer groenten en 13 procent minder vlees als de horecaondernemer maar een aantrekkelijk bordje serveert, zo laat het onderzoek van Wageningen Economic Research, het Louis Bolkinstituut en Greendish zien.
Voor het onderzoek pasten vier typen restaurants het menu aan zonder dat gasten hiervan op de hoogte waren. Bedrijfskantines (onder andere Shell en KPN), een self-service restaurant (op Utrecht Centraal), een à la carte restaurant, een self-service restaurant en een all you can eat-buffet (Van der Valk). In totaal kregen 2300 gasten het oude, of nieuwe gerecht met meer groente.
Tevredenheid
Naderhand werd aan gasten gevraagd wat ze van het gerecht vonden, op het gebied van smaak en beleving. ,,In drie van de vier typen restaurants bleef de tevredenheid hoog, of zelfs hoger’’, zegt Joris Heijnen van Greendish en bedenker van het onderzoek.
Restaurants serveren al gauw porties van 200 gram vlees. Dat kan volgens Heijnen prima 160 gram zijn, als je het maar aanvult met lekkere groentes. ,,Er zijn veel manieren om vlees te bereiden. Je kunt het marineren, grillen of kruiden. Dat kan ook met groenten. Zodra je de portie groter maakt en mooier, zie je ook dat mensen het serieus gaan nemen.’’
Alleen in het à la carte-restaurant ging de klanttevredenheid iets omlaag. Hier werd alleen de verhouding vlees-groente aangepast en dat blijkt niet voldoende te zijn. ,,Het receptuur en de presentatie moet wel een make-over krijgen, anders werkt het niet.’’
Aantrekkelijker
Maar hoe serveer je iets aantrekkelijker en smaakvoller? ,,Als je nou bijvoorbeeld een broodje zalm serveert moet je een goede balans hebben tussen de zalm, ui en salade. We richten ons op een lekker broodje. Hier moet je aandacht aan besteden en blijven proeven.’’
Tekst loopt door onder de foto...
Restaurants kregen praktische tips om iets aantrekkelijker te serveren. Sommige van die tips zijn ook thuis uit te voeren voor koks die hun huisgenoten meer groenten willen voorschotelen.
Serveer meer ‘siersla’ Garnering wordt beter gegeten als je méér geeft en smaak, kleur en variatie verbetert.
Maak een vers, gevarieerd en kleurrijk saladebuffet Van een saladebuffet met écht vers, gevarieerd en kleurrijk aanbod wordt twee keer zoveel opgeschept.
Verbeter de smaakcombinatie en de groenten; dan hoeft er minder vlees op de belegde broodjes.
Maak groente aantrekkelijker door net als bij vlees te variëren met bereidingswijzen, zoals marineren, grillen, stoven of pekelen. Wees creatief!
Weet jij al wat je gaat eten? Deze vegetarische bietenrisotto met geitenkaas is wellicht een goed idee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten/video
Franse astronaut eet op hoog niveau in ISS: in zijn koffer zitten sterrenmaaltjes
Wat eet je als je in een ruimteschip verblijft? Een broodje kan te veel kruimelen. Een krop sla is niet lang houdbaar. De Franse sterrenkok Thierry Marx ging de uitdaging aan. -
Garantie op smartphones en tv's: zo zit het
Verkopers zijn niet altijd even happig om je de garantie te bieden waar je volgens de wet recht op hebt, dus we zetten de belangrijkste punten om te onthouden op een rij. -
PREMIUMVraag het ons
Wat betekent de BMI en wat zegt het over je gezondheid?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Monica Mars, voedingsdeskundige, de vraag: wat is BMI eigenlijk? -
PREMIUMKoken & eten
Wijnexpert Hamersma: Doe es gek, drink superwijn van een andere druif dan chardonnay of pinot grigio
We kennen allemaal de chardonnay en de merlot: klassiekers onder de druiven. Maar wie kent de arneis of de negra? Wijnkenner Harold Hamersma selecteert tien flessen van onbekendere druivenrassen. -
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie.
-
PREMIUM
De rum van Ruben Maduro verovert in rap tempo de wereld: ‘Goud in handen, het is de nieuwe gin’
Op bezoek bij rumdistilleerderij Spirited Union van Ruben Maduro. De geboren Bredanaar verovert de wereld met zijn botanische rum, geïnspireerd door zijn overgrootvader. ,,Rum is zeker weten de nieuwe gin.” -
Na besmetting met meningokokken kan het snel gaan: ‘Het begon met oorpijn’
Meningokokkenziekte is relatief onbekend, zeldzaam en onvoorspelbaar. Word je er ziek van, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Toch weet bijna de helft van de ouders van jonge kinderen niet wat meningokokkenziekte is. Dat moet veranderen, vinden een expert en ervaringsdeskundigen. -
Koken & eten
Edsilia Rombley laat BN’ers in kunstwerken van chocolade happen: ‘Het is hilarisch én leerzaam’
Edsilia Rombley presenteert Showcolade, een nieuw tv-programma van Omroep Max. Het draait helemaal om chocolade en de prachtige objecten die chocolatiers ermee kunnen maken. Bekende Nederlanders gaan happen in kunstwerken die amper van echt te onderscheiden zijn. Denk aan een zoutstrooier, een kinderlaarsje, een plakbandhouder of een sigaar.