We eten minder vlees en meer groente, als de presentatie maar goed is
Mensen willen beste extra groente in plaats van vlees eten, zolang de presentatie en smaak maar goed is, blijkt uit een recent onderzoek van drie kennisinstituten. Restaurants kunnen gasten beïnvloeden gezonder en duurzamer te eten, zeggen de onderzoekers.
Mensen eten tot 113 procent meer groenten en 13 procent minder vlees als de horecaondernemer maar een aantrekkelijk bordje serveert, zo laat het onderzoek van Wageningen Economic Research, het Louis Bolkinstituut en Greendish zien.
Voor het onderzoek pasten vier typen restaurants het menu aan zonder dat gasten hiervan op de hoogte waren. Bedrijfskantines (onder andere Shell en KPN), een self-service restaurant (op Utrecht Centraal), een à la carte restaurant, een self-service restaurant en een all you can eat-buffet (Van der Valk). In totaal kregen 2300 gasten het oude, of nieuwe gerecht met meer groente.
Tevredenheid
Naderhand werd aan gasten gevraagd wat ze van het gerecht vonden, op het gebied van smaak en beleving. ,,In drie van de vier typen restaurants bleef de tevredenheid hoog, of zelfs hoger’’, zegt Joris Heijnen van Greendish en bedenker van het onderzoek.
Restaurants serveren al gauw porties van 200 gram vlees. Dat kan volgens Heijnen prima 160 gram zijn, als je het maar aanvult met lekkere groentes. ,,Er zijn veel manieren om vlees te bereiden. Je kunt het marineren, grillen of kruiden. Dat kan ook met groenten. Zodra je de portie groter maakt en mooier, zie je ook dat mensen het serieus gaan nemen.’’
Alleen in het à la carte-restaurant ging de klanttevredenheid iets omlaag. Hier werd alleen de verhouding vlees-groente aangepast en dat blijkt niet voldoende te zijn. ,,Het receptuur en de presentatie moet wel een make-over krijgen, anders werkt het niet.’’
Aantrekkelijker
Maar hoe serveer je iets aantrekkelijker en smaakvoller? ,,Als je nou bijvoorbeeld een broodje zalm serveert moet je een goede balans hebben tussen de zalm, ui en salade. We richten ons op een lekker broodje. Hier moet je aandacht aan besteden en blijven proeven.’’
Tekst loopt door onder de foto...
Restaurants kregen praktische tips om iets aantrekkelijker te serveren. Sommige van die tips zijn ook thuis uit te voeren voor koks die hun huisgenoten meer groenten willen voorschotelen.
Serveer meer ‘siersla’ Garnering wordt beter gegeten als je méér geeft en smaak, kleur en variatie verbetert.
Maak een vers, gevarieerd en kleurrijk saladebuffet Van een saladebuffet met écht vers, gevarieerd en kleurrijk aanbod wordt twee keer zoveel opgeschept.
Verbeter de smaakcombinatie en de groenten; dan hoeft er minder vlees op de belegde broodjes.
Maak groente aantrekkelijker door net als bij vlees te variëren met bereidingswijzen, zoals marineren, grillen, stoven of pekelen. Wees creatief!
Weet jij al wat je gaat eten? Deze vegetarische bietenrisotto met geitenkaas is wellicht een goed idee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
Foodtrucks steeds populairder, aantal in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, meldt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren in Nederland bijna 1200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2500, zo blijkt uit cijfers van het KVK Handelsregister. Het gaat om een toename van 110 procent.
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUMKoken & Eten
Risotto in gevaar: dit is de reden dat deze rijst uit de supermarkt verdwijnt
Het noorden van Italie wordt geteisterd door extreme droogte. In sommige delen is al vier maanden niet of nauwelijks neerslag gevallen. Met grote gevolgen voor de landbouw in het gebied. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources