We hoeven niet nóg meer pannenkoeken
Er komen nauwelijks pannenkoekenrestaurants bij. Er zijn nu 384 pannenkoekenrestaurants en dat aantal neemt amper toe. Dat blijkt uit een publicatie van horeca-adviesbureau Van Spronsen.
Delen per e-mail
,,We zien dat de groei eruit is. In de recessie zagen we een sterke groei, maar nu het economisch wat beter gaat, zwakt die groei af'', zegt Niek Timmermans van Van Spronsen. ,,Maar: we zijn pannenkoeken nog niet beu.''
Pannenkoeken zijn vooral in trek in Overijssel en Noord-Brabant. Daar groeide het aantal plaatsen waar je pannenkoeken kunt eten, nog het hardst. Uit Groningen, Flevoland en Limburg verdwenen de afgelopen jaren meer restaurants dan erbij kwamen. In Zeeland bleef het aantal restaurants gelijk. ,,Groningen springt eruit’’, zegt Timmermans, ,,maar waardoor dat komt, weten we niet precies. Je kunt niet zeggen dat ze minder van pannenkoeken houden. Misschien maken ze ze wel graag thuis.’’
De traditionele pannenkoekenhuizen – met geruite tafelkleedjes en veel houten meubelen – doen het nog altijd goed. Wandelaars – veelal gepensioneerden – strijken daar nog altijd graag neer, zeker als ze in de buurt van bossen en duinen liggen. ,,Er is wel een nieuw type pannenkoekenrestaurant in opkomst, met een wat hippere uitstraling’’, aldus Timmermans. ,,Daar komen ook gezinnen. Die restaurants hebben vaak een iets uitgebreidere kaart, met bijvoorbeeld high tea. Dat zorgt voor een bredere doelgroep.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans. -
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
Naakt uit eten? Het kan nu in dit restaurant in Parijs
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap.
-
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Lijstjes 2017: van lullige restaurantnamen tot culinaire orgasmes
Het afgelopen jaar heeft ons veel gebracht op culinair gebied. Om daarop terug te blikken hebben we een overzicht gemaakt van de meest opvallende lijstjes. Klik op de titels voor meer informatie. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’.