We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Koken & etenZeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie.
Delen per e-mail
Van de mensen die vinden dat we minder vlees moeten eten, noemt 80 procent het tegengaan van nieuwe ziektes die van dier op mens overspringen als belangrijk argument, meldt ProVeg op basis van een enquête onder 8575 Nederlanders.
,,Ik vind het fascinerend", zegt woordvoerder Pablo Moleman van ProVeg, een non-profitorganisatie die wereldwijd dierlijke producten wil vervangen door plantaardige en cellulaire alternatieven. ,,Ik had niet gedacht dat deze reden zo hoog zou scoren, omdat het voor veel mensen een relatief nieuw argument zal zijn.”
Een van de bekendste voedselschandalen waarbij een ziekte van dier op mens overging, is de gekkekoeienziekte. De ziekte van Creutzfeldt-Jakob hield Europa halverwege de jaren negentig in zijn greep. In Nederland speelde in 2017 ook de fipronil-affaire. Kippeneieren bevatten toen een schadelijke insecticide.
Smerige markt
Hoe het nieuwe coronavirus is ontstaan, is nog steeds onduidelijk. Een dierenmarkt in Wuhan lijkt de bron, maar onderzoek daarnaar werd tot voor kort door China tegengehouden. Het onderzoek is politiek zeer gevoelig, maar ging halverwege deze maand toch van start. Een groep internationale onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet nu onderzoek naar de mogelijke oorsprong van het coronavirus dat leidde tot de pandemie. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van dat team.
We zagen in het onderzoek dat het aantal zelfbenoemde flexitariërs in de periode 2019-2020 wel is gegroeid
De kans op ziektes was voor veel ondervraagden een nog belangrijkere reden om minder vlees te eten dan klimaatverandering. Moleman ziet wel dat het enthousiasme om daadwerkelijk minder vlees te gaan eten nog klein is. ,,Zo'n een op de tien ondervraagden geeft aan dat ze vanwege het coronavirus overwegen om minder vlees te eten", aldus de ProVeg-woordvoerder. ,,Dat is natuurlijk een stuk minder dan de 80 procent die zegt het een belangrijk argument te vinden, maar de vraag is dan ook heel specifiek gesteld."
Hoe het werkt bij vlees minderen is gissen. ,,Ik vermoed dat het voor een grote groep vooral een aanvullend argument is. Dat veel mensen al probeerden minder vlees te eten om andere redenen. We zagen in het onderzoek dat het aantal zelfbenoemde flexitariërs in de periode 2019-2020 wel groeide met bijna 8 procent, en dat ging af van het aantal vleeseters. Het aantal vegetariërs en veganisten is vrijwel constant gebleven.”
De wil lijkt er bij veel mensen wel te zijn. Aan de Nationale Week Zonder Vlees deden vorig jaar 2,4 miljoen mensen mee.
Challenge
Nederland telt op dit moment ongeveer 1,5 procent veganisten (die alleen plantaardig eten), zo'n 5,5 procent vegetariërs (die wel zuivel en eieren eten), 46 procent flexitariërs (die af en toe vlees eten) en 47 procent vleeseters.
Challenges om plantaardig eten te promoten zijn er volop: aan de Veggie Challenge doen dit jaar 50.000 mensen mee. De vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees is dit jaar van van 8 tot en met 14 maart.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.” -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.” -
PREMIUMVIDEO
Kerstman bezorgt kalkoenen bij mensen die het juist nu verdienen: ‘Dit kunnen we zo goed gebruiken’
Wat een mooi gebaar! Overal waar de kerstman en zijn elf stoppen met hun bus met gevulde kalkoenen, brak vandaag de zon door op de gezichten van de verraste mensen. Ruim 250 stuks werden er bezorgd in de hele regio. Van Bunnik tot aan Vianen. Verzorgingshuizen, voedselbanken en hulpdiensten in onze regio kregen een hart onder riem. ,,Omdat ze het juist nu zo verdienen.”
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Koken & eten
Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg.