Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Weidemelk, baristamelk, melk zonder lactose: dit zijn de verschillen

Zelfs bij het kopen van een pak melk heb je te maken met een overvloed aan keuzes. Er is weidemelk, jerseymelk, ElkeMelk... Help! Zijn er smaakverschillen? En wat betekenen al die keurmerken?

Bas de Groot, ex-boer en melksommelier, trekt de wereld rond om mensen te laten proeven dat de ene melk de andere niet is. Hij maakt ons wegwijs in het melklandschap en legt uit waarom je tegenwoordig niet meer alleen kunt kiezen uit simpelweg een pak halfvolle of volle melk. Een college van een melksommelier.

Uit de fabriek?
Verreweg de meeste Nederlandse melk gaat vanaf de boerderijen in tankwagens naar een van de fabrieken van FrieslandCampina, Royal A-ware of Arla, de grootste zuivelverwerkers van ons land. Hier wordt de melk ‘uit elkaar gehaald’. Vetten, eiwitten en lactose worden gescheiden zodat ze afzonderlijk als ingrediënt kunnen dienen voor onder meer toetjes, paracetamol en melkpoeder: producten waar meer geld mee te verdienen is dan een pak melk.