Volledig scherm
© Cyprien Verseux

Wetenschapper op Antarctica probeert te koken bij min 70 graden

Gletsjerspecialist en astrobioloog Cyprien Verseux werkt op de meest afgelegen wetenschappelijke basis ter wereld, op Antarctica. Gezellig buiten eten op een terras is er niet bij, want temperaturen kunnen dalen tot -70 graden Celsius. Maar wat krijg je als je het toch probeert?

De Franse wetenschapper Cyprien Verseux kwam in januari aan in het Concordia Station voor een missie van een jaar. Het onderzoeksstation ligt op Antarctica, diep in de ijzige uithoek van het meest geïsoleerde en onherbergzame continent. Als Verseux niet bezig is met het verzamelen van staaltjes en onderzoek, biedt hij geregeld een unieke blik op zijn werk en zijn bitterkoude omgeving. En omdat er ook gegeten moet worden, kwam hij onlangs op een ludiek idee.

Een bord spaghetti, een pannetje raclette, een deugddoend eitje in de ochtend of een stuk toast met wat jam of hazelnootpasta? Als je het buiten probeert te maken, krijg je telkens weer bizarre en grappige stijve creaties die tot de verbeelding spreken. De vreemde voedselgewrochten tonen mooi aan in welke barre omstandigheden de wetenschappers ter plaatse werken. Toch maar lekker warm binnen die spaghetti opsmikkelen daar.