Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Wetenschappers: maak een eind aan dieetoorlog

Het moet maar afgelopen zijn: de dieetoorlog die al jaren woedt tussen het koolhydraatarme en het vetarme ‘kamp’. ,,De kwaliteit van die vetten en koolhydraten heeft veel meer belang dan een hele voedingsgroep mijden’’, stellen voedingswetenschappers in Science.

     
Koolhydraten
: verschillende soorten ‘snelle’ en ‘trage’ suikers in fruit, peulvruchten, brood, aardappelen, pasta, rijst, alcohol en producten met suiker. Ze leveren het makkelijkst en snel de belangrijkste energie in ons lichaam.

Vetten: zitten in zuivel, vlees, olie, noten, eieren, vette vis en leveren trager energie aan ons lichaam. Een teveel aan energie zet ons lichaam om in vet.

Eiwitten: bouwstenen van ons lichaam in veel dierlijke maar ook plantaardige producten, van biefstuk en kip tot noten, vis, eieren, yoghurt en tofoe.
      

Of ze op zullen kunnen tegen Rihanna en Kim Kardashian is zeer de vraag, maar Amerikaanse voedingshoogleraren bepleiten in het wetenschappelijke blad Science om te stoppen met de ‘dieetoorlog’.

Dat is de verbeten strijd tussen aanhangers van een eetpatroon met veel vetten en eiwitten (zoals in kaas, eieren, olie, noten, vlees en vette vis) en nauwelijks tot geen koolhydraten (zoals in brood, pasta, aardappelen, suiker) en de aanhangers van eetpatronen met weinig vetten en redelijk wat koolhydraten. Kardashian en Rihanna promoten het eerste, dat tegenwoordig het ‘ketogene’ dieet heet maar eerder al bekend was als ‘Montignac’ en ‘Atkins’.

,,Over de vraag wat de beste verhouding van vetten en koolhydraten is om af te vallen woedt al decennia een verhitte discussie die meer verwarring dan inzicht brengt’’, zo stellen voedingsprofessor David Ludwig (Harvard University) en zijn collega’s.