Volledig scherm
PREMIUM
Sander Pardijs legt het aan Stentor verslaggever Sander Zurhake de beginselen van het Whisky drinken uit. © Arjan Gotink

Whisky leren waarderen, zo doe je dat

Koken & etenWhisky. Voor de één een vloeibaar kunstwerk dat via de smaakpapillen de emoties beroert, voor de ander naar jodium ruikend bocht. Kun je whisky leren drinken en waarderen, net zoals wijn of bier? Verslaggever Sander Zurhake van De Stentor zocht het uit.

Ik kon de smaak van whisky nooit echt waarderen, maar de gouden gloed heeft me altijd gefascineerd. Morgen is in Vorden het whiskyfestival: tijd om te kijken of het kan, whisky leren waarderen.

Ploep. Sander Pardijs, organisator van het whiskyfestival en eigenaar van een Vordense slijterij, trekt de kurk uit een van zijn favoriete whisky's. Een Laphroaig, gedistilleerd op het Schotse eiland Islay. ,,Moet je ruiken’’, zegt hij. ,,Dat ziltige, die jodiumgeur, die Hansaplastlucht, dat ziekenhuisachtige. Heerlijk!’’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.