Wat vinden anderen van dit restaurant? Dat is een belangrijke afweging voor mensen die uit eten willen gaan.
Volledig scherm
Wat vinden anderen van dit restaurant? Dat is een belangrijke afweging voor mensen die uit eten willen gaan. © Shutterstock

Wie een restaurant uitzoekt, laat de mening van anderen zwaar meewegen

Koken & etenUit eten? Even kijken hoe de reviews over het restaurant zijn. Hoe anderen een restaurant beoordelen, vinden we heel belangrijk. Daarbij blijken we vooral gebruik te maken van Google.

Reviews zijn belangrijk voor mensen die op zoek zijn naar een geschikt restaurant voor hun avondje uit: maar liefst 83 procent geeft aan ernaar te kijken bij het maken van een keuze. Dat blijkt uit een enquête van Bookdinners, een reserveringssite van horeca-ondernemers. In totaal deden 1276 respondenten mee aan de online enquête, waarvan de resultaten vanmiddag worden gepubliceerd.  

,,We wilden graag weten hoe mensen tot een keuze komen", legt Paul Wiertz van Bookdinners uit. ,,Vooraf hadden we wel een idee. Als ik om me heen vraag, blijkt dat sommige mensen zich wél laten leiden door reviews en anderen weer niet. We verwachtten dat het 50-50 zou zijn, maar het percentage valt hoger uit.” 
Verschil tussen mannen en vrouwen is er amper, ziet Wiertz, al is het percentage respondenten dat reviews niet vertrouwd dubbel zo hoog bij mannen als bij vrouwen. ,,Een op de vier vertrouwt reviews en ongeveer de helft vertrouwt alleen recensies van websites en van bekenden.”

Wat vooral opvalt: Google speelt een grote rol. ,,Google is de nummer 1 bron”, aldus Wiertz. ,,We zien dat 67 procent van de respondenten reviews bekijkt op Google. Saillant detail: hier vindt juist weinig controle plaats. Het is een zogenaamd ‘open’ platform, in tegenstelling tot de speciale reviewsites met een ‘gesloten’ systeem. Hier kun je alleen maar een review schrijven als je daadwerkelijk het restaurant hebt bezocht. Maar klaarblijkelijk vertrouwen gasten Google meer dan speciale reviewsites. Dat verbaast me wel.”

Bookdinners is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland. Of zoals Wiertz het uitdrukt 'voor en door de horeca'. Op de site staan tips van foodies en kun je zoeken op stad, soort restaurant en budget. ,,Vergelijk het met het oordeel dat je anders zou vragen aan een bekende. Stel, je zoekt een restaurant in Amersfoort en een vriendin van je woont daar, dan vraag je haar advies", legt Wiertz uit. ,,Bij Bookdinners kun je lijsten volgen van smaakmakers zoals Your Little Blackbook. Je kiest de kenners uit die jij vertrouwt, net zoals je dat bij een bekende zou doen.”

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen