Volledig scherm
Witlof © Tom van Dijke

Wie heeft er nog zin in witlof?

Is er in 2030 nog wel witlof? Dat is de vraag waarover telers uit heel Europa drie dagen lang hebben gesproken in Etten-Leur. Hoewel de consumptie al drie jaar redelijk stabiel is, neemt het aantal telers af.   

Oostenrijkers eten nauwelijks witlof. En ook in Duitsland, waar jaarlijks per hoofd van de bevolking twee kroppen (totaal 350 gram) worden verorberd, is nog een witlofwereld te winnen. De gemiddelde Belg hapt jaarlijks ongeveer zeven kilo lof, Nederlanders komen maar tot de helft. De meeste kinderen moeten er niets van hebben. Dat verandert vaak wanneer ze volwassen worden. ,,Dan vinden ze bier ook ineens lekker'', trekt Gijs van Dongen (37), eigenaar van Nature's Gold de vergelijking. Zacht, zoet fruit gaat er bij kinderen veelal in als koek. Maar witlof?  

Quote

Als ze volwassen zijn vinden ze bier ook ineens lekker

Gijs van Dongen, Eigenaar Nature's Gold in Zundert

Van Dongen is deelnemer aan de Witlof Biënnale, die deze keer in Nederland wordt gehouden. Etten-Leur verwelkomt honderden internationale gasten. Er zijn sprekers, die ingaan op innovaties, bedrijven uit de witlofsector presenteren zich op een  informatiemarkt en deelnemers kunnen een bezoek brengen aan het bedrijf Nature's Gold in Zundert, één van de ongeveer tien grootste spelers op de Nederlandse witlofmarkt. 

Volledig scherm
Hier zie je de witlof zoals hij uit de kweekcel komt en voordat hij netjes wordt gesneden in het bedrijf Nature's Gold in Zundert. © Else Loof/Pix4Profs

De Witlof Biënnale wordt beschouwd als het hoogtepunt in de witlofsector.  ,,Hét moment om te netwerken'', volgens Van Dongen. Nature's Gold produceert jaarlijks meer dan vier miljoen kilo witlof. Het bedrijf is een grote speler in de markt.  

Witlof is een krimpende sector. Telde Nederland vijftien jaar geleden nog duizend telers, nu zijn er dat nog vijftig. Samenwerken is belangrijk, vindt Van Dongen, want het aantal bedrijven neemt rap af.  Winst is onder meer te behalen door bijvoorbeeld gezamenlijk onderzoek te financieren naar alternatieve gewasbeschermingsmiddelen. 

Van Dongen en zijn vriendin lusten zelf ook wel een stronkje. Zeker één keer per week staat er lof op het menu. Gewokt, met spekjes en een teentje knoflook bijvoorbeeld. Lekker snel klaar ook. Wie beweert dat witlof saai is, is bij Van Dongen aan het verkeerde adres. En je kunt je ook met lof onderscheiden. Zoals hij doet bijvoorbeeld door minder stronkjes per meter te kweken.  Kleinere, fijnere stronkjes. Maar hij heeft ze in diverse maten. Goed voor de export ook, want de Duitser heeft ze het liefst groot.  Onlangs nam Van Dongen een bedrijf in Langeweg over. Op deze tweede locatie gaat hij de kleinere wortels kweken.      

Quote

Die mensen weten allemaal wel hoe je witlof kweekt, dus veel nieuws ga ik ze niet vertellen.

Gijs van Dongen, Eigenaar Nature's Gold in Zundert

Witlof heeft niet zo'n goede naam. De deelnemers aan de biënnale (uit Zweden, Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Spanje) spreken ook over de promotie van het product, zegt Willem Rodenburg van GroentenFruit Huis, één van de organisatoren van het evenement.  Rodenburg: ,,We moeten witlof veel meer onder de aandacht van jongeren brengen. De veelzijdigheid benadrukken. Je kunt het koken, bakken, wokken, in salades verwerken. Ook zullen we meer aansluiting moeten zoeken bij de horeca en cateringbedrijven, waar het gebruik van verse groenten toeneemt.''

Volledig scherm
Witlof met ham en kaas, met spekjes of gewokt. Met witlof is van alles te doen. © Gratis

Van Dongen denkt vooral dat er winst te behalen valt als het om smaak gaat. Hij vertelt de deelnemers tijdens het bezoek aan zijn bedrijf hoe je wortels sorteert in verschillende maten en wat de voordelen zijn van de oogst van jonge stronkjes met een korte pitlengte. ,,Minder kilo's, maar een mooier product.''

De consument kreeg volgens Van Dongen jarenlang niet de beste waar voor zijn geld, maar dat gaat verbeteren, is zijn overtuiging. ,,Als iedereen meedoet komt het goed. En als niet iedereen meedoet ook, maar dan duurt het alleen langer.''

Witlof weetjes:

- Nederland telt nog ongeveer vijftig tot zestig witlofkwekerijen. De ongeveer tien grootste bedrijven hebben tachtig procent van de markt in handen.

- Gezamenlijk produceren zij jaarlijks voor 50 miljoen euro aan witlof.

- Jaarlijks wordt ongeveer een derde deel geëxporteerd. In 2017 ging het om 17 miljoen kilo.

- Witlof staat op plaats acht in de top 10 van meest gekochte groenten. Ruim zes op de tien huishoudens in Nederland koopt wel eens witlof.

- Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. De krop (die in het licht groen zou worden) kan rauw of gekookt worden gegeten.