‘Wie tomaten koopt, opent een blik vol tranen en pijn’
Koken & etenBliktomaten worden geoogst door arbeiders die onder slechte omstandigheden werken en wonen. Achter de supermarktblikjes blijkt een treurigmakende industrie schuil te gaan. ‘De situatie dwingt ons om voor 1 euro per uur te werken.’
Delen per e-mail
De lonen zijn laag: tussen de 22 tot 30 euro per dag. De arbeiders staan twaalf uur per dag op het veld, zeven dagen per week. Ze ‘wonen’ in barakken waar het vuil niet wordt opgehaald.
De tomatenindustrie heeft in het zuiden van Italië een donkere kant, zo is vanavond in de tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde te zien.
Het gaat op een bijna middeleeuwse manier
Dat er een probleem is, weet de Nederlandse tomatenimporteur Jörgen Bodewes. ,,Er zijn gevallen bekend dat immigranten onder erbarmelijke omstandigheden op plantages in Italië werken.’’ Anouk Franck van Oxfam Novib vertelt dat op de plantages vooral migranten werken die worden uitgebuit. Ze zijn volgens Franck vaak afhankelijk van bendes: die bepalen alles in het leven van zo’n migrant. Bodewes weet dat koppelbazen mensen ronselen. ,,Het gaat op een bijna middeleeuwse manier.’’ De maffia kan hierbij betrokken zijn, erkent hij.
In Italië zijn de makers van de Keuringsdienst van Waarde nergens welkom in het zuiden van het land. In het noorden wil fabrikant Francesco Mutti de tv-ploeg wel ontvangen op zijn plantage. Hij blijkt machinaal te oogsten. ,,Economisch gezien zou het onmogelijk zijn om het te doen met de hand. Als je normale lonen zou willen betalen zou ik tachtig tot honderd man nodig hebben. In het noorden gebruiken ze geen mensenhanden meer sinds de jaren 80.’’
Het is een groot probleem, erkent journalist Matteo Congregalli, die tomaten ‘het rode goud’ noemt. ,,Er gaat veel geld om in de industrie.’’ De UN en de vakbonden schatten volgens de journalist dat er maar liefst 400.000 illegale arbeiders in het zuidelijk gedeelte van het land werken en uitgebuit worden.
We zijn als consumenten medeschuldig, we willen goedkoop eten in de supermarkt kunnen kopen. De boeren staan onder druk om lage prijzen te hanteren, zegt Mutti. ,,Er is een mechanisme waarop een prijsdruk op de markt wordt gelegd’’, aldus de Nederlandse importeur.
,,De situatie dwingt ons om voor 1 euro per uur te werken’’, zegt een van de arbeiders, die zichzelf slaven noemen. Een ander vindt het een onwaardig bestaan dat hij leidt. ,,Ik kan me geen mens voelen.’’ Agne Robert uit Ghana woont in een container. De uitgewoonde barak heeft een slaapkamer waar hij met een vriend woont. Hij heeft geen beter leven gekregen toen hij naar Europa kwam, zegt hij. ,,Tot nu toe niet. Iedereen die hier woont heeft grote problemen.’’
Ersin Kiris, die de man interviewt voor de uitzending, noemt een blik met tomaten uit het zuiden ‘een blik vol tranen en pijn’. ,,Als je 45 cent voor een blikje betaalt, dan betaalt iemand daar de prijs voor.’’ Mutti : ,,Je moet je afvragen of je dat wel wilt als consument.’’ De blokjes en gezeefde tomaten komen uit het noorden, weet Bodewes. ,,De hele gepelde tomaten en de cherrytomaten uit blik komen uit het zuiden.’’
De uitzending van Keuringsdienst van Waarde: donderdag 7 november om 20.25 op NPO 3.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Dure croissant van de bakker komt uit dezelfde fabriek als die van de super
Bakkers maken eigenlijk nooit meer zelf croissants. Het is veel werk en voor de exemplaren uit de fabriek betalen klanten graag een euro. Ook al komen ze uit precies dezelfde fabriek als de supermarktcroissants die veel minder kosten. Dat blijkt uit het onderzoek dat tv-programma Keuringsdienst van Waarde deed. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
Utrechts Vaccin ‘gewoon’ online te koop: genezen doet het niet, lekker is het wél
Sinds enige tijd kunnen Utrechters een vaccin online bestellen. Genezen doet het niet, maar het ‘Utrechts Vaccin’ maakt de huidige situatie wél een stuk beter, benadrukt verkoper Utrechter Richard Stuijt (33). Dan heeft hij het natuurlijk niet over een griepprik, maar over de gelijknamige wijn die hij op de markt bracht. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Koken & eten Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden. -
Koken en Eten ‘Nachos, daar is niets Mexicaans aan’
Nachochips en tortillachips: de eerste variant is te koop als Mexicaans luxeproduct en de tweede ligt tussen de goedkope aardappelchips. Het verschil tussen de twee? Niets. Behalve de marketing dan, ontdekte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over de maissnack.