Volledig scherm

Wijn is langer houdbaar dan je denkt

Op een avond met vrienden of familie trekken we al snel een nieuwe fles wijn open. Deze fles gaat vaak niet leeg, waardoor we achterblijven met een restje. Zonde om weg te gooien, maar hoelang kun je de wijn bewaren? Wij hebben het antwoord op die vraag.

Lichte droge witte wijn, zoete witte wijn en rosé: 5-7 dagen

Volledig scherm

Veel witte wijnen en rosés zijn ongeveer een week houdbaar. Maar: al een dag na het openen van de fles is er verschil in de smaak van de wijn te proeven. De wijn oxideert, en dat tast de smaak aan. Ook al lijkt de wijn minder fris en fruitig, deze is wel nog tot een week te drinken. 

Zware witte wijn: 3-5 dagen

Zware witte wijn zoals Chardonnay en Viognier oxideren een stuk sneller dan lichte witte wijnen. Dit komt doordat er tijdens de productie meer zuurstof komt kijken bij het verouderingsproces. De wijnen zijn daardoor maar 3 tot 5 dagen te drinken. Belangrijk is: fles goed dichthouden en bewaren in de koelkast. 

Rode wijn

Volledig scherm

Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif. Het verschilt dus per wijn. Sommige wijnen kunnen zelfs lekkerder smaken nadat de fles is geopend. 

Versterkte wijnen: 28 dagen

Aan versterkte wijnen als madeira, port en sherry is brandy toegevoegd. Hierdoor gaan de wijnen wel tot een maand na opening mee. Net als andere rode wijnen is het belangrijk om de versterkte wijnen op een koele en donkere plek te bewaren. Wanneer de wijnen aan zonlicht worden blootgesteld verliezen ze al snel smaak. 

Mousserende wijn: 1-3 dagen

Volledig scherm

Champagne of andere mousserende wijnen als cava of prosecco maar één tot drie dagen bewaren. Het koolzuur op de wijn verdwijnt namelijk erg snel. Je kunt een fles champagne dan ook het beste meteen leegdrinken. Niet alleen het koolzuur uit de drank verdwijnt, maar ook de smaak verandert snel. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.