Volledig scherm
© Le Vin en direct

Wijn van 1800 euro wordt vanavond geproefd in Nederland

Voor het eerst is er vandaag in Nederland een proeverij van de peperdure Dominio de Pingus. Dat is een van de moeilijkst vindbare wijnen die er bestaan. Een fles kan wel tot 1800 euro kosten.

Het Rotterdamse restaurant FG Restaurant is vanavond dé plek voor liefhebbers van Grand Cru-wijnen. Tweesterrenchef François Geurds zal gerechten combineren met zes bijzondere wijnen uit de collectie van Peter Sisseck, ook wel The Godfather van de rode wijn genoemd. Sisseck is al jaren een kenner op het gebied van rode wijnen en zijn eigen Grand Cru-wijnen uit Ribera del Duero zijn zeer gewild en zeldzaam.  

Ze zijn zeldzaam doordat Sisseck maar een paar kleine wijngaardpercelen heeft die geschikt zijn voor de wijn. Dit heeft als gevolg dat er jaarlijks slechts 6000 flessen worden geproduceerd. Ze zijn echter niet alleen zeldzaam, maar de wijnen worden ook gerekend tot de beste van de wereld. Sisseck maakt namelijk gebruik van oude wijnstokken, sommige zijn ruim 70 jaar oud en nooit behandeld met meststoffen. Dit draagt eraan bij dat Pingus volgens kenners een pure en onvervalste smaak heeft en tevens fluweelzacht en soepel is.

François Geurds, Peter Sisseck en Henk Maas.
Volledig scherm
François Geurds, Peter Sisseck en Henk Maas. © Jan Bartelsman

Wie wilde meedoen aan de proeverij, moest zijn portemonnee trekken. De kosten zijn 550 euro per persoon. Wie zich nu nog zou willen opgeven, heeft pech: de zaal is vol. De deelnemers krijgen een zevengangendiner en daarbij zes wijnen uit de collectie van Sisseck en een dessertwijn uit de collectie van het restaurant te proeven. Volgens het restaurant is de 550 euro niet te veel betaald, als de inkoopprijs van de wijnen in het achterhoofd wordt gehouden.

Henk Maas is de directeur van Le Vin en direct, importeur van Dominio de Pingus. Hij kijkt dan ook uit naar het evenement en noemt het restaurant een logische locatie voor het diner. ,,François Geurds was mee naar een van de reizen naar het wijnhuis van Peter Sisseck en was meteen onder de indruk van de wijnen. Toen ik vertelde dat we met een evenement de Nederlandse journalisten en chefs kennis wilden laten maken met Dominio de Pingus, zei François dat het in zijn restaurant plaats móést vinden.'' 

Tekst gaat verder onder de video. Zin in wijn maar geen opener in huis? Onderstaande video laat zien hoe je de fles toch opent:

Quote

Grote wijnen gaan altijd goed met grote gerechten

Henk Maas, Le Vin en direct

Dat Geurds onder de indruk was van de wijnen is niet verrassend. Zo noemde Robert Parker, een wereldberoemde wijnjournalist, de wijn 'een van de grootste en meest opwindende wijnen die ik ooit heb geproefd'. ,,Het is echt een wijn om van te houden, mooi vol met hinten van laurier'', geeft Geurds aan. ,,Het is ook niet voor niets een van de beste wijnen van de wereld en dé beste van Spanje.''

Peter Sisseck met zijn wereldberoemde Pingus-wijnen.
Volledig scherm
Peter Sisseck met zijn wereldberoemde Pingus-wijnen. © Le Vin en direct

Het was echter niet eenvoudig om de perfecte gerechten te vinden bij de wijnen. ,,Het is zo'n exclusieve wijn dat het maar de vraag was hoeveel we zouden ontvangen'', aldus Geurds. ,,De wijnen kwamen ook later binnen dan gewoon bij een proeverij, dus het was een uitdaging, maar we zijn er zeker in geslaagd een prachtig menu samen te stellen.'' Ook Maas twijfelt er niet aan dat het een geslaagde avond wordt. ,,Grote wijnen gaan namelijk altijd goed met grote gerechten.''

Rode wijn past ook goed bij sommige gerechten. Zo laat onderstaande video zien hoe je een snelle coq au vin maakt:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen