Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.”
Delen per e-mail
Bregje: „In de podcast geven we korte colleges waarin we allerlei aspecten over koffie uitleggen. We leggen niet uit hoe je koffie moet zetten, maar wel waar je op moet letten als je een goed espressoapparaat wilt kopen of wat voor verschillende filtermethodes er zijn.″
„Ook vertellen we wat er aan de hand is in de koffiesector met betrekking tot duurzaamheid. Hoe zit het met de koffieboeren en wat is de invloed van de klimaatverandering op koffie? Kortom, veel achtergrondinformatie over koffie.″
Bregje en Leopold hebben een eigen koffieschool. „We geven trainingen over koffie aan mensen uit de horeca, aan thuisbarista’s, dat zijn particulieren met een espressomachine, en aan mensen die vakmatig met koffie te maken hebben, zoals melkleveranciers. Ook geven we online proeverijen. Bij ons kun je alles leren over koffie: van het groene boontje tot het kopje.″
Goede kop koffie
Waar moet een goede kop koffie aan voldoen? „Belangrijk is dat als je hem proeft dat je een goede smaakbalans hebt. Dat-ie niet te bitter is, zodat je er melk of suiker bij moet doen. Als je een lekker mondgevoel hebt en een goede nasmaak, dan heb je een goede kop koffie.″
„De lekkerste filterkoffie krijg je als je verse koffie maakt van net gemalen bonen. Die bonen haal je bij een koffiespeciaalzaak zoals bij Simon Lévelt. Daar moet je dan een zakje filtergebrande bonen halen, die zijn iets lichter gebrand dan espressogebrande bonen. Met die bonen heb je de allerlekkerste bonen voor je filterkoffie.″
De eerste aflevering van de podcast staat al online. De podcast is te beluisteren via de bekende podcastkanalen, zoals Spotify, onder het koffiecollege. Meer informatie op www.koffieschool.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUMKoken & eten
Van eenzame snackbar tot fastfood imperium: Zo legden deze broers de basis voor KFC in Nederland
De laatste meters op weg naar hun gouden jubileum zijn net zo pittig als de kippenvleugels die ze braden. Toch brengen coronacrisis en avondklokrellen Michel en Ron de Kok niet uit koers. Want de grondleggers van Kentucky Fried Chicken (KFC) in Nederland zijn zuinig op hun fastfood-imperium, dat door pa in Rotterdam in gang werd gezet. -
Op zoek naar bijzondere thee of kruiden? ‘Wij hebben originele en lokale producten, die de grote jongens niet hebben’
Zodra je de drempel overstapt van De Droom van Utrecht ruikt het al lekker. In de winkel aan de Schoutenstraat hangt de geur van specerijen en theeën die in weckpotten langs de muur staan opgesteld. ,,We hebben 300 verschillende soorten specerijen, van ras el hanout tot kurkuma en veel bijzondere theeën en medicinale kruidenmengsels”, vertelt eigenaar Wilfred Vree. -
Enschede kijkt uit naar opening biefstukrestaurant Loetje
Het bekende biefstukrestaurant Loetje komt naar het Volkspark in Enschede. Dat bericht kwam in mei 2019 naar buiten. Daarna bleef het stil. „De opening zal niet lang meer op zich laten wachten”, belooft de keten nu. -
Chef-koks maken bekende snacks na in nieuwe RTL-wedstrijd
Vanaf 27 april is het nieuwe programma Snackmasters op RTL 4 te zien. In de show, gepresenteerd door Martijn Krabbé en Miljuschka Witzenhausen, nemen acht chef-koks het tegen elkaar op om bekende snacks zoals Sultana’s en Hamka’s zo identiek mogelijk na te maken.
-
PREMIUM
Waarom topondernemer Bas (43) aast op alle schillen en koffiedrab uit Utrechtse horeca
Veel restaurants gooien hun gft bij het restafval. Een jong, Utrechts bedrijf stimuleert personeel om alles te scheiden en maakt er nieuwe, lokale producten van. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij.