Volledig scherm

Wist jij van deze producten dat ze niet veganistisch zijn?

Het leven van een veganist gaat niet altijd over rozen. Je moet goed kijken of er geen dierlijke producten in je ingrediënten zijn verwerkt. Een foutje is snel gemaakt, want veel soorten voedsel en drank lijken veganistisch maar zijn dat in werkelijkheid niet.

Veganisten eten en drinken geen producten die afgeleid zijn van dieren. Ze eten dus geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren en ook bijvoorbeeld geen honing. Ze dragen ook geen kleding of schoeisel waar dierlijke producten als wol, zijde en leer in verwerkt zijn. Het is al een hele klus om dit allemaal bij te houden, en dan zijn er ook nog producten die vegan lijken terwijl ze dit niet altijd zijn.

Wijn en bier

Volledig scherm

Wijn is gemaakt van druiven en bier van graan. Dan zouden ze dus gewoon veganistisch moeten zijn. Toch is dit niet het geval. Om de dranken snel op te laten klaren na het gisten, worden vaak dierlijke producten toegevoegd. Het gaat hier vaak om eiwitten, gelatine of vislijm.

Kauwgom

Volledig scherm

Kauwgom is redelijk vaak veganistisch, maar er wordt ook geregeld gelatine of stearinezuur aan toegevoegd. Deze producten zijn van dierlijke oorsprong, simpelweg omdat dat goedkoop is. Probleem is dat het gebruik van gelatine in de kauwgom niet altijd duidelijk vermeld wordt in de lijst met ingrediënten. Gelatine kan ook verstopt staan tussen de E-nummers op de verpakking. Zo staat E441 voor gelatine, meldt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme op haar website.

Voedingssupplementen

Volledig scherm

Wat betreft supplementen is het vrij helder als je plantaardig eet. B12 is essentieel als aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon (en is vaak vegan). Vitamine D wordt aangeraden in de wintermaanden. Dat geldt ook voor niet-veganisten. Ook vitamine D3 is tegenwoordig in vegan variant te verkrijgen. Deze tabletten of capsules kunnen gelatine of lactose bevatten. Omega 3, calcium en vitamine D wordt soms ook uit dierlijke producten gehaald. Gelukkig wordt dit vaak goed aangegeven.

Witte suiker

Volledig scherm

Om van rietsuiker witte suiker te maken worden vaak verkoolde runderbeenderen gebruikt. Het wordt wel weer uit het suiker verwijderd, maar dat maakt het niet veganistisch. In Nederland is dit gelukkig verboden. De Nederlandse witte suiker is dus wel veganistisch.

Vijg

Volledig scherm

Eentje waar ook veganisten het maar niet over eens worden: vijgen. De vrucht van de vijgenboom kan een dode vijgenwesp bevatten. Wij eten de vrouwelijke vijg, maar in de mannelijke vijg worden eitjes gelegd door vrouwelijke wespen. Het is voor de wesp echter lastig om mannelijke en vrouwelijke vijgen te onderscheiden en daarom vergist ze zich soms. Als de wesp de vrouwelijke vijg betreedt, zal dit haar dood betekenen. Deze dode wesp wordt door de vijg verteerd, maar dit betekent dus wel dat een vijg niet altijd veganistisch is.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen