Minister Didier Guillaume
Volledig scherm
Minister Didier Guillaume © AFP

Woede om Franse minister die wijn ‘ander soort alcohol’ noemt

De Franse minister van landbouw heeft een berg kritiek over zich heen gekregen nadat hij had verkondigd dat wijn, in tegenstelling tot andere drank, nauwelijks zorgt voor overmatig drankgebruik.

,,Wijn is geen alcohol zoals andere alcoholhoudende dranken’’, zei Didier Gauillaume tegen de tv-zender BFMTV. ,,Alcoholverslaving is een reëel probleem, vooral onder jonge mensen die binge-drinken’’, zei Guillaume. ,,Alcoholisme is echt een probleem, maar ik heb nog nooit een jongere gezien die na een discotheekbezoek dronken thuiskomt omdat hij te veel côtes du Rhône had gedronken. Ze drinken mixdrankjes, of sterke drank’’, aldus Guillaume.

,,Wat een blindheid!” reageerde Michel Reynaud, hoofd van het Franse Verslavingsactiefonds. Hij nodigde namens alle artsen minister Guillaume uit voor een rondleiding over de eerste hulp. ,,Elke dag zijn er mensen die acute alcoholvergiftiging oplopen door wijn.’’ 


Eerder lag president Emmanuel Macron onder vuur toen hij de effecten van wijn bagatelliseerde. Hij drinkt wijn bij de lunch en diner, vertelde hij journalisten tijdens een landbouwbeurs in Parijs in 2018. 

,,Een beetje een rare redenering”, reageert Floor van Bakkum, teammanager Preventie bij Jellinek Verslavingszorg. ,,Wijn is ook gewoon alcohol. Dat het vaak op een ander moment wordt gedronken maakt het niet minder verslavend. Een glas bier, een glas wijn en een glas sterkedrank bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid alcohol.”

Verslaving

Het gaat om het aantal eenheden dat je drinkt, zegt Van Bakkum. ,,Het effect van langdurig drinken zien we veel bij 55-plussers. In die groep zijn veel mensen die van een wijntje bij het eten houden en wie dat langdurig doet, die kan een verslaving ontwikkelen.” Door chronisch te drinken kun je volgens Van Bakkum kanker ontwikkelen en hersenschade oplopen. ,,Dat gebeurt ook als je wijn drinkt.”

In Nederland wordt stevig gedronken: 11,5 procent van de volwassen mannen drinkt meer dan 21 glazen per week. Deze mannen zijn overmatige drinkers volgens het RIVM. 11 procent van de mannen drinkt zelfs 6 of meer glazen per dag: dit zijn zware drinkers.

Bij de vrouwen geldt een andere norm (overmatig is 14 glazen of meer per week en zwaar is 4 glazen of meer per dag). 7 procent van de volwassen Nederlandse vrouwen is een overmatige drinker en 7 procent is zware drinker. 

Dit doet een maand stoppen met alcohol met je lichaam: