Wordt prosecco rosé het nieuwe zomerdrankje van de toekomst?
Nippen van een glaasje rosé champagne of cava kon je tijdens deze zonnige dagen al doen op je balkon of in je tuin. Op prosecco rosé bleef het echter wachten. Tot nu: de Italiaanse regering heeft namelijk toestemming gegeven voor de productie van rosé prosecco en het zou weleens hét drankje kunnen worden van volgende zomer.
Prosecco is al jaar en dag, net zoals champagne trouwens, een beschermd product. Dat betekent dat de Italiaanse mousserende wijn aan een paar voorwaarden moet voldoen voordat je ook echt de naam prosecco mag gebruiken. Een vereiste is dat prosecco niet rosé mag zijn, tot nu althans. Zo heeft het Italiaanse ministerie voor Landbouw zojuist goedgekeurd dat je tegenwoordig ook een roze variant mag maken van de Italiaanse wijn.
Deze zomer slurpen van een prosecco rosé zit er helaas nog niet in. Zo is de verkoop ervan pas toegestaan vanaf 1 januari 2021, na de oogst. Bovendien zijn er een aantal vereisten waaraan de prosecco moet voldoen. Zo zal hij 10 tot 15 procent Pinot Noir moeten bevatten voor de roze kleur, en voornamelijk gefabriceerd moeten worden met witte Glera-druiven.
Populariteit rosé
Wijnschrijver Harold Hamersma noemt de komst van de nieuwe variant ‘begrijpelijk’ vanwege de stijgende populariteit van rosé. ,,We drinken rosé nu het hele jaar door, en dat er nu toestemming is voor proseccoland is natuurlijk commercieel interessant. Zij willen namelijk ook een graantje meepikken van de populariteit.’’
,,Rosé is een sexy kleur voor mousserende wijn en het gebeurt ook op andere vlakken: kijk maar naar cava en champagne – zij hadden al rosévarianten, alleen prosecco was er nog niet.’’ Er is volgens Hamersma een duidelijke focus op rosé. ,,Luxury brands als Louis Vuitton zijn ook domein aan het kopen voor een bepaalde status. Het is een beweging waar commerciële gedachten in meespelen.’’
Kwaliteit
,,De kwaliteitsproducenten verzuchten dat de teloorgang van het merk prosecco nabij is, omdat er aan het merk gepeuterd wordt’’, aldus Hamersma. Volgens hem gaat het in dit verhaal over de budget-prosecco – met een prijs van onder de tien euro – en als het aan Hamersma ligt kun je deze als wijnfan beter vermijden. ,,Dat er nu een rosévariant komt zorgt er namelijk niet opeens voor dat de kwaliteit veel beter wordt.’’
Volgens Hamersma klinkt het allemaal heel chique, maar is het dus niet meteen een garantie voor ‘lekker’. ,,Van Glera-druiven worden namelijk ook gewoon prosecco’s van 3,99 euro gemaakt.’’
Makers denken alvast dat het hét zomerdrankje van volgende zomer zal worden en dat er naar schatting 30 miljoen flessen per jaar verkocht zullen worden.
Wijn proeven als een kenner? Zo doe je dat in vijf stappen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Horeca straks weer open: qr-code scannen en stoplicht bij terras
TIEL/GELDERMALSEN - Nu de horeca op 1 juni weer open mag, geven ondernemers in het rivierengebied elk op hun eigen manier invulling aan de te nemen maatregelen. En dat levert soms best creatieve aanpassingen op: van het invoeren van een stoplicht tot het laten scannen van qr-codes. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUMvideo
Zeven situaties die de nieuwe maatregelen vanaf 1 juni schetsen
Hoe verder Nederland van het slot gaat, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Wat mag er vanaf 1 juni weer wel en wat nog steeds niet? Een tocht door het coronadoolhof aan de hand van zeven hele concrete vragen. -
PREMIUMVoor jou getest
Zeven blenders getest: ‘Bij deze heb ik de neiging het deksel voor de zekerheid vast te houden’
Een blender is een alleskunner. Hij perst fruit, hakt groente, maakt beslag en crusht ijsklontjes. Zeven blenders moeten aan de bak voor een smoothie en ijsblokjes.
-
18
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
12
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit. -
Getest: dit is de beste afzuigkap met luchtafvoer
Wat is de beste wandschouw afzuigkap met luchtafvoer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.