Volledig scherm
PREMIUM
Welke yoghurt zullen we nu eens kopen? © Frank de Roo

Yoghurt, kefir, skyr, kwark: dit zijn de verschillen

Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Het zuivelschap puilt uit, met nieuwe hippe merken en gezonde kreten. Foodjournalist Marie Louise Schipper probeert orde in de chaos te scheppen.

Yoghurt deed zijn intrede toen mensen melkproducerende dieren gingen houden, circa 10.000 tot 5000 jaar voor onze jaartelling. Waarschijnlijk is het bij toeval ontstaan in Centraal-Azië. De leren zakken en houten tonnen waarin men de melk bewaarde, gaven - in combinatie met de hoge buitentemperatuur - bacteriën alle kans zich te ontwikkelen en van de melk een dikke substantie te maken. De lactose (melksuiker) wordt omgezet in melkzuur, daardoor krijgt yoghurt die typische smaak. Yoghurt ontstaat dus door fermentatie van melk.