Zambia verbiedt energiedrank die levensbedreigende erecties veroorzaakt

VideoAutoriteiten in Zambia hebben een energiedrank verboden die erecties veroorzaakt en fatale gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het verbod volgt op laboratoriumtests die uitwezen dat Natural Power SX dezelfde stof bevat als Viagra, melden Zambiaanse media. 

De gemeenteraad van Ndola, thuisbasis van de energiedrankproducent, beval Revin Zambia Limited gisteravond om Natural Power SX uit de winkelschappen te verwijderen in alle tien provincies in Zambia. Dit omdat in de energiedrank sildenafilcitraat zit. Dat bevat de werkzame stof sildenafil, dat bloedvaten verwijdt en onder meer wordt gebruikt bij erectieproblemen. 

‘Het is een receptgeneesmiddel dat alleen op doktersvoorschrift mag worden ingenomen’, schrijft de Zambiaanse krant Lusaka Times. ‘Het team van medisch deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid, het Normalisatiebureau en ZAMRA (de medische toezichthouder) hebben veel nadelige bijwerkingen geconstateerd bij inname zonder doktersrecept. Daardoor vormt het een bedreiging voor de volksgezondheid.’ 

Productieverbod

De gemeenteraad van Ndola heeft de energiedrankproducent verboden het drankje voorlopig op de markt te brengen. Revin Zambia Limited handelt volgens de raad in strijd met de Voedsel- en Medicijnenwet. Door de aanwezigheid van de werkzame stof van een receptgeneesmiddel is het drankje een verborgen medicijn, redeneert de raad.

Door de aanwezigheid van de werkzame stof niet te vermelden, handelt de producent volgens de gemeenteraad in strijd met de bepalingen en voorwaarden van het certificatieschema voor producten van het Zambiaanse Normalisatiebureau. 

Klacht 

Het verbod op de verkoop en productie van Natural Power SX volgt op een klacht van de Zambiaanse Gezondheidsinspectie. Die meldde begin december dat er vermoedens waren van de aanwezigheid van sildenafilcitraat in de energiedrank. 

Zo had een consument in Oeganda geklaagd over ‘overmatige erecties’ van wel zes uur na het drankje te hebben genuttigd. Als gevolg daarvan kreeg de man naar eigen zeggen hartkloppingen en begon hij hevig te zweten.  

In reactie op de klacht verzamelde de gemeenteraad van Ndola verschillende monsters van het energiedrankje en stuurde die voor onderzoek naar het laboratorium van de Zambiaanse Voedsel en Medicijnenautoriteit. Die stelden de aanwezigheid van sildenafilcitraat vast. 

Onafhankelijk onderzoek

De gemeenteraad, het Zambiaanse ministerie van Volksgezondheid, het Normalisatiebureau en de Medische Toezichthouder besloten daarna om ook monsters naar laboratoria in Zuid-Afrika en Zimbabwe te sturen voor onafhankelijk onderzoek. De uitslag van die onderzoeken kwam overeen met het onderzoeksresultaat in Zambia. 

De Medisch Toezichthouder in Zimbabwe (MCAZ), een buurland van Zambia, adviseerde de bevolking eerder deze maand al om het Zambiaanse energiedrankje niet meer te kopen en te consumeren. De politie en Gezondheidsinspectie namen ‘een enorme zending’ Natural Power SX in beslag, blijkt uit een veiligheidswaarschuwing van de MCAZ.  

Volledig scherm
© Screenshot YouTube
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.