Ze zijn er nog: mannen die geen aardappel kunnen koken
Lekker en gezond koken. Hele generaties - vooral mannen - hebben geen idee hoe je dat flikt. In Oosterhout (Noord-Brabant) verzorgen zorginstellingen nu lessen voor deze beginners. Sommige cursisten hebben nog nooit een aardappel gekookt.
Acht heren van tussen de 63 en 81 jaar staan in activiteitencentrum Dommelbergen rond een kookeiland. Ze dragen kokette schortjes en volgen een kookcursus voor beginners, met Jan Janse en Corné Selder als vrijwillige begeleiders. De cursus is een gezamenlijk initiatief van Animo: Amphia, Zorroo, Surplus, GGD en de gemeente Oosterhout. Een groot succes, meldt projectleider Thomas van der Vange. ,,We hebben een wachtlijst van een man of vijftig, dus willen we het vaker dan één keer per week gaan doen.''
Sommigen zijn alleen, komen op eigen initiatief. Of hun vrouw stuurt ze
De bedoeling is ouderen zelfredzamer te maken, zodat ze minder snel bij thuiszorg aankloppen. De cursus begint op nul; er zijn mannen bij die nog geen aardappel hebben gekookt. Ze leren hoe je goedkoop, lekker én verantwoord eten bereidt. Van der Vange: ,,Sommigen zijn alleen, komen op eigen initiatief. Of hun vrouw stuurt ze. Het kan ook zijn dat de vrouw door ziekte niet meer kan koken. En er zijn mannen die op doktersadvies aanschuiven. Zeker op die leeftijd is gezond eten belangrijk. Bij deze generatie hoefden veel mannen nooit te koken. Dat is veranderd; ik denk dat over tien jaar deze cursus niet meer nodig is.''
Werk aan de winkel
Rond 16.30 uur gaat een man of vier boodschappen doen. De rest druppelt binnen. Gesprekken gaan over overleden geliefden of het weer, tot chef-kok Jan het heft in handen neemt: werk aan de winkel! In een kringetje snijden de mannen groenten voor de soep, schillen ze aardappelen voor de andijviestamp en appels voor de compote. Minutieus snijdt René puntjes af, boontje voor boontje. ,,Zal ik die komkommer ook snijden?'' vraagt Louis.
Antwoord: ,,Dat is een courgette...''
De soep pruttelt al als de gehaktballen gedraaid worden. Kleintjes voor de soep, grote bij de stamppot. ,,Veel paneermeel en goed kneden, dat is mijn geheim'', zegt Jan. Heerlijke geuren stijgen op. Kees kijkt tevreden: ,,Ik ben al een tijd weduwnaar. Dan moet je het wel zelf doen.''
Frikandel
Het eten is klaar, flesje rood en flesje wit op tafel. Deelnemer Peter laat het zich smaken. ,,Ik ben meer dan 25 jaar vrachtwagenchauffeur geweest. In truckerscafés was het altijd een gehaktbal of frikandel met frites en sla. In het buitenland wist ik soms niet eens wat ik op mijn bord kreeg.''
Na de maaltijd overlegt de groep wat ze volgende week gaan maken. Pasta? Vis? ,,Mijn vrouw zegt dat broccoli heel gezond is'', zegt Vic. ,,Of is dat heel veel werk...?''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bordje leegeten hoeft niet en altijd een toetje: kinderdiëtist geeft tips
Kinderen met de pot laten mee-eten kan een uitdaging zijn. ,,Maak het gezellig, kook gevarieerd en laat het los’’, adviseert wetenschapper en kinderdiëtist Rolinde Demeyer. -
PREMIUMMet video
Winterse kost op zomerdag tijdens WK Snert- en Stamppotkoken: ‘Ik wil graag laatste worden’
De keuken van het Alfacollege in Groningen is voor één dag veranderd in een strijdtoneel. Al weken lang proberen de deelnemers hun recept te perfectioneren om tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken de eerste prijs binnen te halen. -
Koken & eten
Het succes van pokébowls: makkelijk, gezond en fotogeniek
Trends komen en gaan, de een nog sneller dan de ander, maar de pokébowl is een blijvertje. De Hawaïaanse specialiteit is al jaren het populairste gerecht op menig menukaart. Wat is het geheim? -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
De gekste gerechten op vakantie: zo maak je ze thuis
Op vakantie kom je soms de vreemdste gerechten tegen en daarom vroegen wij jullie om een foto in te sturen van de meest bizarre maaltijden die jullie voorgeschoteld hebben gekregen. Van de ingezonden foto's hebben wij een selectie gemaakt en het recept opgezocht. Zo kun je thuis deze opvallende maaltijden nabootsen.
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Voor jou getest
Dol op icetea? Dit zijn de lekkerste
Op hete dagen zorgt ijskoude ijsthee voor verkwikking. Ons panel proeft zeven perzikvarianten uit de supermarkt. Opvallend: de theesmaak ontbreekt vaak. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.