Volledig scherm
© Getty Images

Zelfs toprestaurants bezorgen nu maaltijden

Uit eten gaan is niet toegestaan, maar afhalen en bezorgen wel. Hoewel de coronacrisis een klap betekent voor veel horecaondernemers, verzinnen ze van alles om toch omzet te draaien. En om voorraad niet weg te hoeven gooien. Zelfs restaurant Rijks, dat een Michelinster heeft, doet dat.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland tot en met 6 april gesloten. Veel restaurants hebben een creatieve oplossing gevonden voor het mislopen van omzet. In samenwerking met Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats laten zij geheel verzorgde maaltijden bezorgen en je kunt ze ook afhalen. 

Ook de online restaurantgids BookDinners en Resengo lanceren vanaf vandaag Waarkanikafhalen.nl. Het platform laat zien aan consumenten waar en welke restaurants afhaalmaaltijden aanbieden. Een website om te kunnen zien waar de lekkerste gerechten afgehaald kunnen worden, brengt zo vraag en aanbod bij elkaar.

,,We vragen restaurateurs die de keuze hebben gemaakt om hun gerechten af te laten halen door gasten om zich aan te melden op het platform’’, zegt Paul Wiertz van BookDinners. Volgens hem is het belangrijk dat er een centraal platform is, zodat de consument hier centraal kan oriënteren. 

Driegangenmenu

Zo start Rijks, het sterrenrestaurant van het Rijksmuseum, met de zogenaamde ‘Rijks delivery’, waarbij zij bezorging en afhalen van maaltijden aanbieden. ‘Omdat het grootste deel van Nederland thuiszit, willen wij onze gasten hiermee het gevoel van een avondje uit geven. Alleen dan aan de eigen eettafel’, schrijft chef Joris Bijdendijk op de site.

Voor het driegangenmenu, een vast menu van groene gazpacho, een tri-tip van rund en een chocolade brownie als afsluiter, wordt 32,50 gevraagd. Hierbij serveert het restaurant ook een gezonde amuse en er kan wijn bijbesteld worden.

De prijs is laag in vergelijking met de ‘normale’ prijzen van Rijks. Gangbare tarieven voor een ‘Rijkstafel’ met een vijf- of zeven-gangenmenu, lopen van 68 tot 88 euro. Daarnaast serveren zij ook een lunchmenu van drie of vier gangen, waarbij je minimaal 45 euro betaalt.

Restaurants

Restaurant Vessel Kitchen&Bar in Amsterdam biedt ook een zevendaagse bezorgservice. ‘We nodigen je uit om onze liefde voor lekker eten thuis te ervaren. Bestel een heerlijk diner en drankjes om te genieten van het comfort van uw huis’, schrijft het restaurant. De chef, Ricardo van Ede, heeft een selectie gerechten klaargemaakt die bezorgd kunnen worden.
En ook bistro-restaurant Flores in Nijmegen gaat de strijd aan in deze lastige tijd. Hier betaal je 30 euro voor een driegangenmenu en kun je ook wijn, bier of bruiswater toevoegen aan je bestelling. Op het menu zijn gerechten te vinden als oesters, fazantenpaté en biefstuk. 

En wie wat zoets wil...

Ook Dunkin' Donuts speelt ook in op het coronavirus.
Volledig scherm
Ook Dunkin' Donuts speelt ook in op het coronavirus. © Dunkin Donuts

Weliswaar geen toprestaurant, maar wel een gelegenheid vol toppie producten, Dunkin Donuts is ook aan het bezorgen geslagen. Het bedrijf kondigt Dunkin’ Delivery aan, verkrijgbaar via site en app. ‘Het bezorgassortiment bestaat momenteel uit donuts, munchkins, en voorverpakt Baskin-Robbins ijs en zal de komende dagen worden uitgebreid’, laat het bedrijf weten. 

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen