Volledig scherm
De Koningsbonbon is verkrijgbaar bij Chocolaterie Friandries en Patisserie Walter van Erven in Tilburg.

Zet je tanden in koning Willem-Alexander

Nederland viert op 27 april massaal Koningsdag. Wie volgende week verder wil gaan dan enkel een oranje hoedje of shirt, kan koninklijk eten. Ieder jaar kunnen we genieten van nieuwe verzinsels. Wat zijn de uitschieters?

De Koningsbonbon

Het hoofd van koning Willem-Alexander gebruiken als inspiratie voor een bonbon. Het is een gewaagde keuze, maar vorig jaar bleek het aan te slaan. Daarom hebben Dries Michels (chocolatier bij Chocolaterie Friandries) en Paul van Riel (patissier bij Patisserie Walter van Erven) dit jaar wederom de koppen bij elkaar gestoken en een nieuwe Koningsbonbon gemaakt.
De vulling zal bestaan uit een madarijngelei en Schrobbelèr, een specerijenganache en een krokantje van karamel met roze peper. Dit wordt vervolgens overgoten met pure chocolade.

Zin om je tanden in onze koning te zetten? De Koningsbonbon is vanaf maandag 23 april t/m Koningsdag verkrijgbaar bij Chocolaterie Friandries in Tilburg.

Volledig scherm
© Shutterstock

The Royal Dutch Negroni

Volledig scherm
© Rutte Celery Gin

De populariteit van gin is bekend, maar met Koningsdag is een doorsnee gin tonic'je een beetje standaard voor deze dag. Deze Koningscocktail is alles behalve dat: gin, oranjebitters, vermout en een extra bittertje. Met The Royal Dutch Negroni brengt Rutte Distilleerderij een ode aan de koningsfamilie.

Ingrediënten:
- 30 ml Rutte Celery Gin
- 30 ml Rutte Oranjebitters (geen Rutte Oranjebitter bij de hand? Vervang deze dan door bijvoorbeeld Aperol)
- 30 ml zoete witte vermout
2 scheutjes Peychaud’s Bitters

Bereidingswijze:
- Roer alle ingrediënten in een tumblerglas met ijs en garneer het geheel met een stukje bleekselderij.
- Met een scheutje champagne erin, maak je er een Royal Dutch Negroni ‘Royale’ van.
Om het drankje nóg iets Nederlandser te maken kun je ook de Rutte Celery Gin vervangen door Rutte Old Simon Genever en garneren met een schijfje sinaasappel. Hollandser kan het niet!

Golden King

Volledig scherm
© Gin Mare

Met specerijen uit de Gouden Eeuw en een combinatie van cava en gin hebben Gin Mare en (televisie)chef en restaurateur Estée Stroker een nieuw Koningsdrankje gemaakt: De Golden King

Ingrediënten:
- 250 g suiker
- 150 ml water
- 1 tl roze peperbessen (gebroken)
- ½ tl kurkuma
- 5 kruidnagels
- 1 sinaasappel
- 8 takjes citroentijm
- 2 flessen cava
- 40 ml Gin Mare
- 20 ml Koningssiroop
120 ml Cava

Bereidingswijze:
Koningssirroop
Schil de sinaasappel en leg de schillen in de pan.
- Voeg de suiker bij de sinaasappelschillen en wrijf met je handen zo’n 5 minuten lang de suiker in de schillen. Je zult zien dat de suiker verkleurt en gaat klonteren.
- Voeg hierna de roze peperbessen, de kurkuma en de kruidnagels bij de sinaasappelsuiker en roer door elkaar met een lepel.
- Zet de pan vervolgens op laag vuur en voeg het water toe.
- Laat de suiker smelten tot een siroop en blijf ondertussen roeren zonder het mengsel te laten koken.
- Zet het vuur uit als de suiker is gesmolten en laat het geheel ongeveer 10 minuten rusten en afkoelen.
- Zeef vervolgens de siroop en bewaar het in een fles of bakje.

Golden King
- Schenk in elk glas 40 ml Gin Mare en 20 ml huisgemaakte Koningssiroop.
- Roer met een dessertlepel kort door de glazen, zodat de siroop en de gin met elkaar mengen.
- Top de cocktails af met Cava en garneer de Golden King met een takje citroentijm.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.