Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Koken & EtenWanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein.
Voedsel wordt in je maag en darmen omgezet naar glucose en dat geeft ons energie, legt neurowetenschapper Jip Gudden van de Vrije Universiteit uit. ,,Als je niet eet, kunnen je maag en darmen dus geen glucose leveren. Je lichaam moet dan een alternatief zoeken in zijn reserves: je vet. Dat vet wordt omgezet naar vetzuren. Die komen terecht in je bloed en geven je organen energie, behalve je hersenen.” Dit komt doordat er een soort filter vóór de hersenen zit, zegt Gudden. ,,De bloed-brein-barrière. Die laat alleen kleine moleculen door, zoals zuurstof. Vetzuren komen er moeilijk doorheen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de 5-secondenregel als je eten laat vallen niet altijd geldt
We kennen het allemaal: je laat wat eten vallen, raapt het snel op, veegt er even overheen en eet het gewoon op. Bacteriën doen er immers langer dan 5 seconden over om op je gevallen voedsel te komen, toch? -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt.
-
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
PREMIUMKoken & Eten
We krijgen 29 klontjes suiker per dag binnen, hoe erg is dat?
Suiker heeft op zijn zachts gezegd geen goede reputatie. Het maakt je dik, sloopt je tanden en het zou volgens sommige media net zo verslavend zijn als cocaïne. Maar is het écht zo slecht voor je lijf? -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.