Volledig scherm
© Getty Images

Zeven tips om je mondhygiëne te verbeteren

Dat je je tanden het best driemaal per dag poetst, wist je -hopelijk- al langer dan vandaag, maar dat je je mond na het poetsen beter niet met water spoelt, of dat vruchtenthee je tanden beschadigt, waarschijnlijk niet. Deze tips helpen jou om je mondhygiëne te optimaliseren.

1. Vruchtenthee en prosecco zijn schadelijk voor je tanden

De zuurniveaus van citroen-, frambozen- en zwartebessenthee zijn bijzonder schadelijk voor het glazuur -de beschermende laag- van je tanden. Wanneer je toch vruchtenthee drinkt, is het belangrijk om je mond nadien goed te spoelen. Ook prosecco kun je beter vermijden. De prik in prosecco wordt namelijk veroorzaakt door kooldioxide (of koolzuur), en zoals de naam dus al doet vermoeden: ook prosecco bevat zuur.

2. Kies voor een kauwgom met xylitol

Kauwgom is sowieso goed voor je tanden. Door te kauwen, stimuleer je de aanmaak van speeksel, en speeksel beschermt je mond dan weer tegen zuren. Xylitol helpt bovendien om je tandglazuur sneller te vervangen.

3. Beperk het eten van snacks

Wanneer je de hele dag door eet, wordt je tandglazuur voortdurend ‘aangevallen’ door de suiker in de voeding. Je natuurlijke afweersysteem kan je tanden hierdoor onvoldoende beschermen.

4. Drink dranken met kleurstof met een rietje

Als je een drankje met kleurstof drinkt, zal die kleurstof sowieso aan je tanden blijven plakken. Die dranken drink je daarom beter met een rietje, zo komen je tanden niet rechtstreeks met de kleurstof in contact.

5. Verzorg je tandvlees

Naarmate je ouder wordt, kan je last krijgen van terugtrekkend tandvlees. Hierdoor worden je tanden overgevoelig. Om terugtrekkend tandvlees tegen te gaan, kan je met je tandenborstel cirkelvormige bewegingen maken op je tandvlees.

6. Kies voor een elektrische tandenborstel

Het is bewezen dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan gewone tandenborstels. Het enige dat jij moet doen, is de tandenborstel vastnemen. De trillende kop doet de rest!

7. Spoel niet nadat je je tanden hebt gepoetst

We doen het allemaal, onze mond spoelen met water nadat we onze tanden gepoetst hebben. Onderzoek van de Göteborg Universiteit heeft aangetoond dat dit echter een slechte gewoonte is, aangezien je de fluoride -die je tanden net beschermt- dan wegspoelt.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.