Zeven van de tien nieuwe sterrenrestaurants dieronvriendelijk: ‘Michelin beloont dierenleed’
Zeven van de tien nieuwe Nederlandse sterrenrestaurants scoren lager dan een 6 voor dierenwelzijn. Zij serveren veel gerechten die schade toebrengen aan dier en milieu. Zo oordeelden de dierenbelangenbehartigers van Dierenwelzijnscheck, die dus vinden dat Michelin dierenleed beloont.
Delen per e-mail
Dierenwelzijnscheck legde de menu’s van nieuwe sterrenrestaurants naast een lijst van meer dan tweehonderd dierlijke producten. Op die lijst, gebaseerd op een dierenwelzijnsrapport van de Universiteit Utrecht, krijgt ieder dierlijk product een score voor diervriendelijkheid. Daarin worden leefomstandigheden, de vangstmethode, de manier van doden en de impact op soort en leefomgeving meegewogen.
Zo krijgt kalfsvlees, dat bij zes van de tien nieuwe sterrenrestaurants op de kaart staat, een 1. Kalveren worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald, krijgen nauwelijks leefruimte en komen nooit buiten, is een greep uit de achterliggende redenen daarvoor.
Zo blijkt dat alleen de Amsterdamse Wils en Daalder en De Nieuwe Winkel uit Nijmegen hoger dan een zes scoren op dierenwelzijn. De overige nieuwe sterrenrestaurants scoorden lager, met een 3,8 voor het Rotterdamse Zeezout als negatieve uitschieter. Dierenwelzijnscheck vindt dat Michelin niet genoeg doet om diervriendelijke menu’s te stimuleren. Een woordvoerder zegt: ,,Een Michelinster is van grote betekenis voor restaurants. Chefs behouden door Michelin het idee dat je dieronvriendelijk moet koken om een ster te krijgen, dus waarom zouden ze veranderen?” Michelin stimuleert en beloont dieronvriendelijkheid, concludeert ze.
Dit jaar reikte Michelin voor het eerst acht Groene Michelinsterren uit, voor ‘chefs en restaurants die zich inzetten voor een verantwoorde toekomst’. Een vorm van ‘greenwashing’, meent Dierenwelzijnscheck, waarmee de restaurantbeoordelaar zich duurzamer zou voordoen dan hij is. ,,Dierenwelzijn en duurzaamheid moeten geen aparte categorie zijn”, zegt de woordvoerder. ,,Eten draait niet alleen om smaak. Als ik van een product weet welk dierenleed erachter schuilt, dan kan ik daar niet van genieten.”
Eerder deze week verwierp Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin-gids, de beschuldigingen van ‘greenwashing’. ,,Er zijn meerdere wegen naar duurzaamheid en elk restaurant moet zijn eigen pad vinden”, zei hij tegen De Volkskrant. Bovendien zegt Michelin tegen het ANP dat het hoopt dat de acht restaurants die een Groene Michelinster ontvingen ‘een inspiratiebron zijn voor de hele horecasector en dat het aantal bedrijven dat duurzaam werkt van jaar tot jaar zal groeien.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lubach vraagt 1,7 miljoen kijkers: Wil je geen pandemie meer? Kies dan deze partijen níet
Op welke partij moet ik stemmen om de volgende pandemie te voorkomen? Die vraag stelde Arjen Lubach gisteravond in zijn tv-programma Zondag met Lubach, waar 1,7 miljoen mensen naar keken. De NewFoodKieswijzer, die de presentator noemde, zag meteen een Lubach-effect. -
‘Vasten kan leiden tot een reset van lichaam én geest’
De ramadan gaat vandaag van start. In de periode van dinsdag 13 april tot woensdag 14 mei mogen volwassen moslims in de zogeheten ‘vastenmaand’ tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en niet drinken. Is vasten goed of slecht voor je lichaam? -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Quiz
Hoeveel dieren eten Nederlanders gemiddeld in hun leven? Test je kennis in acht vragen
Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Door één week in maart geen vlees te eten, bespaar je onder andere water en de uitstoot van broeikasgassen. Boerdam en ProVeg deelden hun interessantste weetjes over vlees, hoeveel weet jij hierover? Test je kennis met deze quiz. -
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers.
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast.