Zeven van de tien nieuwe sterrenrestaurants dieronvriendelijk: ‘Michelin beloont dierenleed’
Zeven van de tien nieuwe Nederlandse sterrenrestaurants scoren lager dan een 6 voor dierenwelzijn. Zij serveren veel gerechten die schade toebrengen aan dier en milieu. Zo oordeelden de dierenbelangenbehartigers van Dierenwelzijnscheck, die dus vinden dat Michelin dierenleed beloont.
Dierenwelzijnscheck legde de menu’s van nieuwe sterrenrestaurants naast een lijst van meer dan tweehonderd dierlijke producten. Op die lijst, gebaseerd op een dierenwelzijnsrapport van de Universiteit Utrecht, krijgt ieder dierlijk product een score voor diervriendelijkheid. Daarin worden leefomstandigheden, de vangstmethode, de manier van doden en de impact op soort en leefomgeving meegewogen.
Zo krijgt kalfsvlees, dat bij zes van de tien nieuwe sterrenrestaurants op de kaart staat, een 1. Kalveren worden direct na de geboorte bij de moeder weggehaald, krijgen nauwelijks leefruimte en komen nooit buiten, is een greep uit de achterliggende redenen daarvoor.
Zo blijkt dat alleen de Amsterdamse Wils en Daalder en De Nieuwe Winkel uit Nijmegen hoger dan een zes scoren op dierenwelzijn. De overige nieuwe sterrenrestaurants scoorden lager, met een 3,8 voor het Rotterdamse Zeezout als negatieve uitschieter. Dierenwelzijnscheck vindt dat Michelin niet genoeg doet om diervriendelijke menu’s te stimuleren. Een woordvoerder zegt: ,,Een Michelinster is van grote betekenis voor restaurants. Chefs behouden door Michelin het idee dat je dieronvriendelijk moet koken om een ster te krijgen, dus waarom zouden ze veranderen?” Michelin stimuleert en beloont dieronvriendelijkheid, concludeert ze.
Dit jaar reikte Michelin voor het eerst acht Groene Michelinsterren uit, voor ‘chefs en restaurants die zich inzetten voor een verantwoorde toekomst’. Een vorm van ‘greenwashing’, meent Dierenwelzijnscheck, waarmee de restaurantbeoordelaar zich duurzamer zou voordoen dan hij is. ,,Dierenwelzijn en duurzaamheid moeten geen aparte categorie zijn”, zegt de woordvoerder. ,,Eten draait niet alleen om smaak. Als ik van een product weet welk dierenleed erachter schuilt, dan kan ik daar niet van genieten.”
Eerder deze week verwierp Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin-gids, de beschuldigingen van ‘greenwashing’. ,,Er zijn meerdere wegen naar duurzaamheid en elk restaurant moet zijn eigen pad vinden”, zei hij tegen De Volkskrant. Bovendien zegt Michelin tegen het ANP dat het hoopt dat de acht restaurants die een Groene Michelinster ontvingen ‘een inspiratiebron zijn voor de hele horecasector en dat het aantal bedrijven dat duurzaam werkt van jaar tot jaar zal groeien.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Quiz
Hoeveel dieren eten Nederlanders gemiddeld in hun leven? Test je kennis in acht vragen
Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Door één week in maart geen vlees te eten, bespaar je onder andere water en de uitstoot van broeikasgassen. Boerdam en ProVeg deelden hun interessantste weetjes over vlees, hoeveel weet jij hierover? Test je kennis met deze quiz. -
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
PREMIUM17
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties.
-
PREMIUM
Ook zoveel meikevers in de tuin? Maak er soep van! (En zo smaakt die)
Veel honden vinden het een smakelijk hapje en ook mieren peuzelen ze met smaak op: meikevers. Maar zijn de centimeters grote insecten, die deze weken weer massaal onze tuinen bevolken, ook geschikt voor menselijk consumptie en zo ja, hoe smaakt dat dan? Wij namen de proef op de som. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Lubach vraagt 1,7 miljoen kijkers: Wil je geen pandemie meer? Kies dan deze partijen níet
Op welke partij moet ik stemmen om de volgende pandemie te voorkomen? Die vraag stelde Arjen Lubach gisteravond in zijn tv-programma Zondag met Lubach, waar 1,7 miljoen mensen naar keken. De NewFoodKieswijzer, die de presentator noemde, zag meteen een Lubach-effect.