Zijn voorverpakte zakjes fruit wel gezond?
Koken & etenWe willen graag meer weten over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: voorverpakt fruit. Zitten daar nog vitaminen in?
Delen per e-mail
‘Feit of fabel?’ vroeg iemand onlangs in de Facebookgroep Amsterdam Durft te Vragen. ‘Kant-en-klare fruitsalades uit een gasverpakking van de supermarkt bevatten geen of weinig vitamines.’ Een vraag voor Eelke Westra, onderzoeker naar de kwaliteit van verse groenten en fruit na de oogst en voor consumptie bij Wageningen Food & Biobased Research.
Neem een lading appels, zegt hij. Een deel daarvan belandt zo in de supermarktschappen, de rest gaat naar een snijderij, waar ze gesneden, in porties verdeeld en verpakt worden. ,,Zodra in een appel wordt gesneden, beperkt dat de houdbaarheid.” Fruit bestaat uit levende cellen. Op de plek waar je snijdt gaan die stuk, waarna de kapotte cellen ook de omliggende, nog hele cellen aantasten. ,,Denk aan een appel die op de grond valt. Waar de appel kneust ontstaat een bruine vlek, die vervolgens blijft groeien.”
Ditzelfde gebeurt bij fruitsalades, maar daarbij kan het proces vertraagd worden met kou en een speciale verpakking. De lucht met een laag zuurstofgehalte en een verhoogde hoeveelheid CO2, zorgt dan voor een langere houdbaarheid.
Citroenzuur
Het is echter niet de gasverpakking, maar de veroudering die iets doet met het vitaminegehalte, zegt Westra. Voor al het fruit geldt dat het vitaminegehalte in zeer beperkte mate achteruitgaat naarmate het langer ligt. Daar draagt de verpakking niet extra aan bij. ,,Je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat de voorgesneden en verpakte fruitsalade iets meer vitamines bevat dan ‘gewoon’ fruit. Aan het gesneden fruit is citroenzuur toegevoegd, tegen het bruin worden.” En wat zit daarin? Het verschil is verwaarloosbaar, maar toch: vitamines.
Pas als je appels lang op heet water laat staan, kun je de vitamines doodkoken. ,,Of wat je ziet bij spruitjes: de vitamines belanden in het kookvocht en dat wordt weggegooid.” Ook bij het snijden kun je er wat verliezen. ,,Maar dat is zo weinig dat het niet relevant is.” Dus ook voorverpakte appelpartjes zijn nog heel gezond.
Meer weten over wetenschap en eten? Bekijk hier de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ANWB waarschuwt voor gevaarlijk autostoeltje: ‘Gebruik het niet’
Bij een test van autostoeltjes is de ANWB op ‘een ernstig defect’ gestuit van het Chicco Kiros i-Size-zitje met het bijbehorende Isofix-onderstel. Het biedt geen goede bescherming bij een ongeval en is zo gevaarlijk dat de ANWB vóór de publicatie van de test op 25 mei nu al waarschuwt het in deze combinatie niet te gebruiken. -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten. -
Bakerpraatjes
Dit zeggen eetvoorkeuren over het geslacht van de baby
Iedere zwangerschap kost een tand, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: zegt je eetlust iets over het geslacht van de baby? -
PREMIUM
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool: 800 miljoen mensen hebben honger, 30 procent van het eten wordt weggegooid
De Groente & Fruitbrigade groeit als kool. Steeds meer bedrijven doneren er hun onverkoopbare verse producten. Dat is zeer welkom, want steeds meer klanten van de voedselbanken zitten hier om te springen. -
PREMIUM
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
De glazen worden gepoleerd, de tafels opgedekt en het bier vloeit (bijna) weer uit de tap. Voor vijf gelukkige horecaondernemers is het zover: na maanden dicht te zijn geweest openen aanstaande woensdag weer de deuren - voor een paar dagen althans. Dat betekent genieten, maar ook keihard doorwerken. ,,Ik wil niet zo’n gemaakte testsituatie neerzetten.”
-
Koken & Weten
Zoveel gezonder zijn pure chocolade-eitjes dan de variant met melkchocolade
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: zijn paaseitjes van pure chocolade gezonder dan melkchocolade eitjes? -
PREMIUMVIDEO
Jordi (26), maker van de beste bonbon van ons land: 'Ik wil ze gaan verkopen vanuit huis’
Jordi van Eden uit Dordrecht is de winnaar van de Beste Bonbon van Nederland 2021. De vakjury loofde zijn bonbon vooral vanwege het rijke smaakpalet. ,,Ik dacht: ik meld me gewoon aan. Dat ik uitgekozen zou worden had ik niet verwacht.’’ -
Met deze tips is het opruimen van de zolder voor de virtuele vrijmarkt een stuk eenvoudiger
Het opruimen van de zolder kan een behoorlijke opgave zijn: alleen een begin maken is soms al een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het opruimen van je zolder een makkelijke en overzichtelijke taak te maken. Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft tips.