Volledig scherm

Zin om te bakken? Doe het met deze koekjes

Ben je je aan het vervelen op Tweede Kerstdag? Maar heb je toch zin om je handen uit de mouwen te steken en koekjes te gaan bakken? Ren dan snel naar de geopende supermarkt om de ingrediënten te halen voor deze makkelijke kerstkoekjes. 

Chocoladekoekjes

Volledig scherm

Ingrediënten:
125 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g boter
- 75 g rietsuiker
- 1 ei
- 3 el cacaopoeder
- Bloem (om te bestuiven)

Benodigdheden:
- Bakpapier
- Deegroller
- Uitsteekvormpje
- Satéstokje

Bereiding: 
Doe het bakmeel, de boter, de suiker, het ei, het cacaopoeder en een mespunt zout in een kom en kneed snel tot een soepel deeg. Laat afgedekt 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven snijplank uit tot 1/2 cm dik.
Steek met de uitsteekvormpjes uit. Prik met een satéstokje een gaatje met een diameter van circa een halve centimeter in de bovenkant van de koekjes. Als de koekjes gebakken zijn, kun je daar een lintje door rijgen. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, schuif deze in het midden van de oven en bak de koekjes in 12 tot 15 minuten gaar en goudbruin.

Zijn de gaatjes tijdens het bakken dichtgegaan? Je kunt ze voorzichtig open prikken voordat de koekjes zijn uitgehard. Laat ze volledig afkoelen.

Bron: Allerhande

Fees­te­lij­ke kerst­koek­jes

Volledig scherm
© Allerhande

Ingrediënten:
150 gr boter (zacht)
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
400 gr zelfrijzend bakmeel (+ extra om te bestuiven)

Benodigdheden:
- Deegroller
- Bakplaat, bekleed met bakpapier
- Koekvormpjes

Bereiding: 
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Kneed boter, suiker, eieren, gember, bakmeel en een mespunt zout door elkaar tot een soepel deeg.
- Bestuif het aanrechtblad met bakmeel of bloem.
- Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik. Steek met koekvormpjes koekjes uit het deeg.
- Leg ze op de bakplaat en bak de koekjes in 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de koekjes circa 30 minuten afkoelen en versier de koekjes met bijvoorbeeld poedersuiker.

Tip: Voor extra feestelijke koekjes: maak koekjes volgens bovenstaand basisrecept en gebruik diverse kleurrijke decoraties. Bijvoorbeeld: schrijfstiften rood en groen (bakproducten), gebaksglazuur wit (125 g), tumtum (300 g), minifeest (60 g) en crispy stars (20 g).

Bron: Allerhande

Kerst­boom­sprit­sen

Volledig scherm
© Allerhande

Ingrediënten:
- 1 vanillestokje
- 250 g boter (op kamertemperatuur)
- 150 g witte basterdsuiker
- 300 g bloem
- 1 mespunt zout
- 1 ei
- 250 g pure chocolade 72%
1 el zilveren parels (potje 42 g)

Benodigdheden:
2 stukken bakpapier
- Spuitzak met kartelmondje

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Klop met een mixer het merg, de boter en suiker tot het wit en luchtig is. Meng de bloem, het zout en ei er snel door. Schep het beslag in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
- Spuit zigzaggend kerstboompjes van circa 10 centimeter hoog op de bakplaat. Bak de koeken in meerdere delen in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de spritsen 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
Breng een pan met een laag water aan de kook. Snijd de chocolade grof en doe in een kom die precies in de pan past. Hang de kom in de pan met heet water. De kom mag het water niet raken. Smelt de chocolade au bain-marie. Doop de kerstboompjes in de lengte tot de helft in de chocolade. Bestrooi met een paar zilveren parels en laat de spritsen stollen op een stuk bakpapier.

Bron: Allerhande

Laat de visite maar komen!

Wil je kans maken op het nieuwe boek: 'Dat smaakt naar meer. Ontdek de wijn die bij je past'? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

poll

Wat heeft jouw voorkeur?

  • Italiaans diner in restaurantje (67%)
  • All-inclusive buffet met ruime keuze (22%)
  • Om het even (10%)
15309 stemmen