Zina laat Nederland kennismaken met de Syrische keuken
Zina Abboud (35) woont met haar drie kinderen in Amsterdam. Ze heeft een cateringbedrijf en in april verschijnt haar kookboek Mijn Syrische keuken.
Toen voor mijn ogen een hoogzwangere vrouw werd doodgeschoten, wist ik: ik moet weg
,,Op mijn vlucht ben ik door elf landen gereisd. In elk land werd ik opgepakt, geboeid, vastgezet en met een nummer op mijn borst gefotografeerd. Als een misdadiger. Maar ik reisde naar de kinderen in Nederland. Toen ik op Amsterdam CS op een agent afstapte en me bekendmaakte als vluchteling, verwachtte ik hetzelfde. Maar déze agent reageerde vriendelijk en behulpzaam. Hij bracht me in contact met mensen die voor me zorgden. Dat was mijn eerste kennismaking met dit land. Voor het eerst in lange tijd voelde ik me veilig en vrij.
Ik woonde in het oude Aleppo, de mooiste stad van Syrië. Mijn huis... als ik mijn ogen sluit, zie ik het voor me. Zo’n woning uit de Franse koloniale tijd, met grote kamers, hoge plafonds en een bloementuin. Ik had een goede baan als salesmanager. Het ontbrak me aan niets, maar het werd steeds gevaarlijker op straat. Toen voor mijn ogen een hoogzwangere vrouw werd doodgeschoten, wist ik: ik moet weg.
Mijn ex-man zat al met de kinderen in Nederland, dus daar wilde ik heen. De reis door Europa verliep vreselijk, onmenselijk. Maar ik maakte ook mooie dingen mee. Toen ik het niet meer zag zitten en alleen nog kon huilen, verscheen als in een droom een lieve Italiaanse non die me hielp. Ik heb nog contact met haar.
Ik ben zo druk, dat ik amper tijd heb gehad om de taal goed te leren
In het asielzoekerscentrum in Ter Apel raakte ik steeds depressiever. Tot ik op een dag tegen mezelf zei: nu is het afgelopen, ik kies voor het positieve en richt me op de toekomst. Ik had geen keus, ik deed het voor mijn kinderen.
Koken kon ik altijd al goed en ik begon Syrische gerechten te maken voor vrienden. Die vertelden dat aan anderen en met hulp van al mijn lieve Nederlandse vrienden kon ik mijn eigen cateringbedrijf beginnen, Zina Kitchen. Dat bestaat twee jaar, binnenkort verschijnt mijn kookboek. Ik ben zo druk, dat ik amper tijd heb gehad om de taal goed te leren.
Ik geloof in karma: als je goed doet, krijg je dat terug. Ik heb vreselijke dingen gezien en meegemaakt, ik heb mijn mooie leven in Syrië, mijn vrienden en familie achtergelaten. Maar mijn vlucht heeft me ook veel gebracht. Ik heb een woning in Amsterdam, mijn kinderen doen het geweldig op school, ik ben een succesvol ondernemer en ben van niemand afhankelijk. In Nederland heb ik mezelf gevonden.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Miranda heeft beste lunchroom van Nederland: ‘Heb heel lang op bezoek zitten wachten’
Miranda Steevens, een Brabantse dame gevestigd in Westland, heeft de beste lunchroom van Nederland. Eerst was het wachten op bezoek, nu wordt ze helemaal omarmd met haar bourgondische lifestyle. Het enige wat niet lukt is de randstedelingen aan het Brabantse worstenbroodje krijgen. ,,Ik ben van het volhouden.” -
PREMIUM
Kam, poten, hart, maag, niertjes, lever: alles van de kip is eetbaar
Een kip levert meer dan een steriele, blote kipfilet. Sterker, alle onderdelen zijn eetbaar, zegt chef-kok Nel Schellekens: ‘De kam is goddelijk in de salade. Van de klauwen werd vroeger kroepoek gemaakt.’ -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUM
Gemeente grijpt in bij fastfoodrestaurants: appel en water op het menu, maar wie koopt dat?
Een appel, gegrilde kip en water in plaats van cola. De menukaart van vijf fastfoodzaken in Rotterdam is op verzoek van het stadsbestuur tijdelijk groener, gezonder en duurzamer. Daar zit niet iedereen op te wachten. ,,Dit is betutteling.”Rotterdam -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Syrische koks een avond de baas in restaurants Hengelo
HENGELO - Onder de naam Chefugees gaan Syrische koks koken in restaurants in Hengelo. -
Ron Blaauw: Vroege eters betalen minder
Fijn dat de omzet in de horeca stijgt, maar dat komt vooral doordat er meer bedrijven bij komen. De marges blijven klein. Sterrenchef Ron Blaauw, bekend om zijn innovaties, biedt nu het vroege-vork-voordeel in zijn vier Gastrobars. Tijdig aan tafel betekent korting op de rekening.