Zit je al op het terras? Wees dan gul met de fooi
Koken & EtenEn, zit je al op het terras? Nee? Nou já, zeg, waar wacht je nog op? Bel je baas, neem de middag vrij en haast je naar je favoriete café. Dit is je teken, vindt columnist Fee Buurmans van BN De Stem.
Want na zes maanden is het wel weer eens tijd. Eindelijk weer een drankje doen dat je niet zelf hoeft te maken. En een uitgelezen kans om die gezellige horeca een beetje te steunen. Gewoon, door op te komen dagen. Wat drinkgeld meenemen.
Gul met die fooi
Doe eens gek, maak er iets meer van
Over geld gesproken: wees gul met de fooi. Nederlanders staan nou niet echt bekend om hun gulheid, maar laten we onze Brabantse, bourgondische kant dan eens omarmen. Je hebt een jaar lang kunnen sparen voor dit moment. Er was toch niks waar je je geld aan hebt kunnen uitgeven.
Ja, de coronacrisis heeft veel mensen getroffen in hun portemonnee. Voordat ik daar boze mails over krijg: over hen heb ik het uiteraard niet. Deze oproep is gericht aan de niet-verkouden mensen die toch al van plan zijn om naar het terras te gaan.
Het gat in het cafékasboek is niet zomaar te dichten. Maar alle beetjes helpen. Euro voor euro. Noem dit een poging tot een inhaalslag. Daar is die inhaalfooi voor. Dus gaf je pre-corona geen fooi, of rondde je het bedrag met een paar centen naar boven af? Doe eens gek, maak er iets meer van. Geef eens 5 euro fooi! Of 10. Of 20. Wat je kwijt kunt.
Stel dat alle terrasgangers dat zouden doen. Dan komt de dagomzet een beetje dichter bij het normale. De weinige zitplekken en de kortere openingstijden doen niet veel goeds voor de kas.
Extraatje
Nu hoor ik de zuinigerts nog denken: maar de bierprijzen gaan toch omhoog? Drie euro voor een pilsje? Ja, daar kunnen die cafébazen toch niks aan doen. Dat extraatje is voor hen, niet voor de brouwerijketens. Wil je het café op de markt behouden, dan kun je ze zo een beetje helpen. Misschien is het wel jouw tientje dat een faillissement voorkomt.
Zolang de café’s zich moeten houden aan maatregelen die hun inkomsten beperken, geef ik mooi inhaalfooi. Doe je mee? Proost, op jouw extraatje.
Bekijk hier de video's van Koken & Eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM83
Aholdtopman: ‘Dat wij boodschappen duurder maken uit winstbejag is je reinste onzin’
Supermarkten en voedingsbedrijven slaan volgens vakbond FNV een slaatje uit de torenhoge inflatie door de prijzen extra te verhogen. Reden voor overheidsingrijpen? Zeker niet, zegt Frans Muller, topman van Ahold Delhaize. ‘Er is geen enkele reden om te verdienen aan inflatie.’ -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Het eerste biertje was ‘niet te drinken’, nu verkoopt Ricky 4000 liter per maand: ‘Wil de wereld over’
Hij begon met brouwen in zijn eigen woning. Nu doet Ricky Maertzendorff niets anders meer dan zijn White Dog Brewery aan de man te brengen. Als een olievlek verspreidt het biermerk zich over Europa. ,,Mijn hond is eigenwijs en standvastig. Zo brouw ik mijn bier ook.’’ -
Koken & Eten
Paniek bij supermarkten is getemperd, maar rustig wordt het bij bezorging nooit meer
Wie vandaag boodschappen bestelt bij Jumbo of Albert Heijn, heeft ze morgen in huis. Wellicht de normaalste zaak van de wereld voor veel consumenten, maar dat was een jaar geleden wel anders. Aan het begin van de coronacrisis moesten supermarkten alle zeilen bijzetten om de boodschappen bij hun klanten te krijgen. Hoe staat het er nu voor?
-
PREMIUMvideo
Horeca staat te springen om personeel: ‘Effect van de versoepelingen is enorm’
De horeca schreeuwt om personeel. Het regent op het moment vacatures, zo blijkt uit een rondgang langs uitzender Randstad, Koninklijke Horeca Nederland en vacaturesite Indeed. Vooral medewerkers bediening, koks, personeel in de keuken en horecamanagers zijn gewild. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Sint en Piet stoppen dit jaar geen chocoladeletter van Tony's Chocolonely in de schoen
Sinterklaas zal dit jaar zijn chocoladeletters niet bij Tony's Chocolonely inslaan. Het bekende Nederlandse chocolademerk krijgt de productie van de letters niet rond door problemen bij zijn Belgische fabrikant. ‘Dit is overmacht.’