Zo bereid je een maaltijd zonder gebruik van vuur, gas of stroom.
koken & etenLaat de luxe keuken even links liggen. Deze zomer ontdekken we de charme van buiten koken. Van primitief op vuur tot milieuvriendelijk met de zon als hulp.
Delen per e-mail
Leven, maar dan zo milieuvriendelijk mogelijk. Daar draait het om voor André Viergever van de website No-Mad.nl, een blog voor camperliefhebbers. ,,Waarom zou je koken op gas als je ook de zon hebt. Het heeft ook nog eens veel voordelen, want je eten kan niet verbranden.’’
Viergever haalt zijn zonneoven als het even kan naar buiten. ,,Tijdens het kamperen koken wij zoveel mogelijk hiermee, maar ook thuis gebruiken wij hem geregeld. Van de week heb ik nog lekkere brownies gemaakt.’'
Drie soorten
Het principe van de zonneoven is simpel. ,,Je hebt eigenlijk drie soorten. De meest eenvoudige is er een die je ook zelf kan maken: een zwarte doos met daarop een glazen plaat. De doos wordt heet en door het glas kan de hitte er niet uit. Hiermee kun je slow cooken. In de ochtend kun je er prima een diepvrieskip in doen, de hele dag een uitstapje maken en ‘s avonds is je kip klaar. Het voordeel van deze oven is, dat het eten gaart ook al is de zon even weg.’’
Paraboolspiegel
Een andere optie is koken met behulp van een paraboolspiegel, een holle spiegel die de zonnestralen concentreert naar een brandpunt. ,,Daar leg je dan een rooster op met bij voorkeur een zwarte pan. Dit kan echt heel heet worden. Het nadeel is alleen wel dat als de zon weg is, ook je hitte weg is.’'
GoSun zonneoven
De laatste optie is koken met een GoSun zonneoven. ,,Dit is een dubbelwandige glastube. Tussen de glaswanden zit een vacuüm. Zie het maar als een doorzichtige thermoskan. Rond de tube zit een paraboolspiegel. De zonneoven kan wel tot 200 graden worden. In de glastube zit een slede waar je je voedsel in kan doen. Ik heb de variant waar je voor twee mensen eten in kan bereiden, maar er zijn ook grotere exemplaren. Uiteraard duurt het dan wel langer voordat je eten gaar is.’'
Het enige is dat je geen korstje op je eten krijgt. Het eten wordt meer gestoomd dan gebakken
De camperliefhebber bereidt bijna alles in de bijzondere oven. ,,Van vlees en groenten tot bijvoorbeeld een cake of brownies. Eigenlijk kun je er alles in bereiden wat in een gewone oven ook kan. Het enige is dat je geen korstje op je eten krijgt. Het eten wordt meer gestoomd dan gebakken.’'
Veel langer dan normaal is Viergever niet bezig met het bereiden van een maaltijd. Misschien dat het tien of vijftien minuten langer duurt dan in een gewone oven. ,,Maar aan de andere kant: je hoeft er niet bij te blijven, want je werkt niet met vuur en het kan niet verbranden.’’
Ook proberen? Probeer het anders met dit recept voor kaneelbroodjes:
Recept kaneelbroodjes
Ingrediënten:
- Croissantdeeg (blikje)
- paar scheppen bruine suike
- 2 theelepels kaneel
- 50 gram boter
Werkwijze:
- Meng de kaneel met de boter.
- Rol het croissantdeeg uit en knijp de naden een beetje dicht.
- Besmeer de plak met het botermengsel en strooi er gelijkmatig suiker op.
- Rol de plak weer op en snijd er plakken uit.
- Leg deze op een strook bakpapier in de zonneoven en bak ze in circa 30 tot 40 minuten goudbruin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken. -
VIDEO
Moedermelk als medicijn? Melk bevat antistoffen tegen corona
De moedermelk van vrouwen die Covid-19 hebben gehad, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC. Het ziekenhuis gaat nu bekijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. -
EN IS HET WAT
Gloednieuw eimerk ook goed voor de kip?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen professionals producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal beoordeelt Nicole van Gemert, directeur van Foodwatch een nieuw merk eieren. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd.
-
Wat Eten We Vandaag: Vegetarische Nasi Goreng-bowl in een ‘ei-netje’
Gek op nasi? Wij ook! Tijd voor een vegetarische variant. Deze heerlijke Nasi Goreng met een netje van ei is een feestje op je bord. Goreng betekent ‘gebakken’ en daarom bakken we de rijst na het koken nog een klein beetje knapperig. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn.